Vrije TijdLapland, een winter om nooit meer te vergeten

Lapland, een winter om nooit meer te vergeten

Je hebt de foto’s vast wel eens voorbij zien komen, een mooi winters decor in Lapland. Iedereen droomt er wel van om daar de winter, of zelfs de kerst, door te brengen. Zelf heb ik dit jaar halverwege december een onvergetelijke trip naar Lapland geboekt. Ik droomde er altijd al van om kerst te vieren in zo’n winters landschap, en vond dat het er dit jaar van moest komen. Onderstaand ga ik mijn voornaamste tips en tricks vertellen over mijn zoektocht naar de geschikte vakantie naar Lapland.

Over Lapland

Lapland staat bekend om de Sami en de talloze rendieren, maar het heeft meer te bieden dan dat. Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over de bovenste delen van Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs een klein deel van Rusland. De gemiddelde temperaturen in de koudste helft van het jaar liggen tussen de -5 en -15 graden Celsius, met uitersten tot -30 graden Celsius. Als je Lapland op zijn mooist wil zien, kun je het beste in januari gaan. Dan is het volledige landschap bedekt onder de sneeuw en ziet het er sprookjesachtig uit. Daarnaast is Lapland ook de perfecte plek om kerst te vieren, aangezien de ‘echte’ kerstman daar te bezoeken is. Fins is de officiële taal van Lapland, maar vrijwel iedereen spreek Engels (en een beetje Duits).

De reis

Er zijn veel rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Lapland. De vluchten vertrekken vrijwel altijd vroeg in de ochtend, zodat je nog genoeg tijd over houdt om de eerste dag van de omgeving te genieten. In sommige gevallen gaan vluchten via bijvoorbeeld Helsinki of Stockholm. Op één van deze vliegvelden stap je vervolgens over op een kleiner vliegtuig welke je in minder dan 2 uur naar Lapland vliegt. Zelf ben ik van plan om een tablet met voldoende geheugen (M.2 SSD) mee te nemen in het vliegtuig, zodat de tijd voorbij vliegt en ik voor mijn gevoel eerder in Lapland ben. Mijn favoriete SSD geheugenapparaat is wel de Samsung SSD.

Het verblijf

Allereerst is het erg belangrijk om voldoende en uitermate warme kleding mee te nemen naar Lapland. Het is daarbij van belang dat je je in verschillende lagen kleedt, om isolatie tussen de kledinglagen te creëren. Wintersport en/of thermoskleding is aan te raden. Verder zijn de prijzen van eten en drinken niet heel veel duurder dan in Nederland. De excursies kunnen wel aan de prijzige kant zijn, vanwege de materialen en arbeidsintensieve leefomstandigheden. In zowel Zweeds Lapland, als Fins Lapland zijn verschillende unieke verblijven mogelijk. Van eenvoudige appartementen tot appartementen met sauna en jacuzzi en van bungalows tot typische Finse hutjes. Het is zelfs mogelijk om te overnachten in een glazen koepel, welke uitstekend zicht biedt op het Noorderlicht en de sprookjesachtige omgeving. Klinkt bijna als te mooi om waar te zijn toch?

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten