De temperaturen zakken steeds verder richting het vriespunt en de dagen worden korter en korter. Dat kan maar één ding betekenen: het wordt winter! Naast een boel gezelligheid brengt het koudste seizoen van het jaar ook een aantal klusjes mee. Je huis moet namelijk klaar gemaakt worden om de winter zonder kleerscheuren door te komen. Deze 5 klusjes moeten in ieder geval opgepakt worden
1. Laat de dakgoot schoonmaken
Wie het schoonmaken van de dakgoot uitstelt kan voor vervelende problemen komen te staan. Na de herfst verzamelt gebladerte zich namelijk massaal in de dakgoot, wat voor verstopping kan zorgen. Als deze verstopping niet verholpen wordt, kan dit leiden tot lekkage, vochtproblemen en verzakking van de dakgoot. Ook kunnen schimmels en ongedierte in je dakgoot gaan leven, iets wat je te allen tijde wilt voorkomen. Pak de ladder er dus vandaag nog bij!
2. Huur een schoorsteenveger in
Misschien nog wel belangrijker dan het schoonmaken dakgoot is het vegen van de schoorsteen. Bij verbranding van hout komen namelijk brandbare stoffen vrij, die zich hechten aan de wand van het rookkanaal. Wanneer deze niet jaarlijks verwijderd worden, kan er schoorsteenbrand ontstaan. Je kunt een schoorsteen zelf vegen met een reinigingskit, maar ook een schoorsteenveger inhuren. De meeste mensen laten hun schoorsteen vegen net voor het stookseizoen. Houd hier dus rekening mee als je een afspraak wilt inplannen.
3. Stel de thermostaat goed af
Met slim stoken kun je je energierekening drastisch verlagen. Het is dan ook verstandig om de instellingen van je thermostaat te controleren als de verwarming weer aangaat. Energie-experts raden aan om volgende temperaturen aan te houden:
-
19 °C voor leefruimtes
-
17 of 18 °C voor slaapkamers
-
21 °C voor de badkamer
‘s Nachts kun je de temperatuur instellen op 16 °C. Heb je een slimme thermostaat? Programmeer deze dan zo dat hij aangaat als je van je werk naar huis rijdt. Zo kom je thuis in een lekker warm huis, zonder de hele dag gestookt te hebben.
4. Loop alle naden en kieren na
Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte niet kan wegsijpelen. Loop daarom alle plekken in huis bij langs die tocht veroorzaken. Het kan per naad of kier verschillen hoe je deze het best kan dichten. Dit hangt onder meer samen met de grootte van de naad of kier en waar deze zich bevindt. Zo kunnen ramen en deuren het best voorzien worden van tochtstrips. Kleine naden van maximaal 1 centimeter kun je dichtmaken met kit en grotere naden met purschuim.
5. Ontlucht de verwarming
Wanneer een verwarming een periode lang niet is gebruikt, kan er lucht in de buizen komen. Dit zorgt ervoor dat de hitte zich minder goed kan verspreiden. Ook kan het een vervelend tikkend geluid veroorzaken. Gelukkig is dit eenvoudig te verhelpen door de verwarming te ontluchten met een speciale ontluchtingssleutel. Pak er voor de zekerheid wel een emmer en handdoeken bij. Wanneer er veel lucht in de verwarming zit, kan het water er onder hoge druk uitspuiten.