FinancieelAlles wat je moet weten over VvE Beheer

Alles wat je moet weten over VvE Beheer

Sindskort ben ik verhuisd. Ik woon nu in het hartje van onze prachtige hoofdstad: Amsterdam! Als ik eerlijk ben, verliep dat proces niet al te soepel. Ik was om heel eerlijk te zijn niet goed voorbereid op alles dat me te wachten stond. Dan heb ik het niet alleen over het vinden van een geschikt plekje of het hele proces om de financiën op orde te krijgen. Nee, ik werd ook nog overweldigd door het Vereniging van Eigenaren (VvE) Beheer van het pand in Amsterdam. Ten eerste wist ik helemaal niet wat het VvE Amsterdam was. Vervolgens werd ik overspoeld met regels en informatie. Om te voorkomen dat jij voor dezelfde situatie komt te staan, vertel ik je in deze blog alles wat je moet weten over VvE Beheer. Uiteraard is dit geheel gebaseerd op mijn eigen ervaring. 

Gezamenlijk verantwoordelijk

Tot zeer recentelijk had ik eigenlijk nooit stilgestaan bij het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten. Voorheen huurde ik namelijk kamers en appartementen. Dit was mijn eerste koopwoning. Hierdoor was ik dus tot op heden niet bekend met het concept van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de algemene ruimtes. Dat is namelijk om en nabij de reden waarom een VvE moet bestaan in een pand dat bestaat uit koopwoningen. Om te zorgen dat het gebouw niet in verval raakt, ben je met elkaar verantwoordelijk voor de staat. Wie zou namelijk anders zorgen dat de lift blijft werken en de gevel er netjes uitziet? Precies! Daarom moet er een VvE zijn en moet je vanzelfsprekend een bijdrage geven.

Verschillende samenstellingen

Iets anders waar ik achter kwam: niet elke VvE ziet er hetzelfde uit. Zo heeft de ene vereniging alle touwtjes zelf in handen, terwijl de ander het uitbesteedt aan een VvE Beheerder Amsterdam. Dat is een onafhankelijke partij die extern zorgt dat alle zaken op orde zijn. In mijn geval had de VvE inderdaad een deskundige beheerder. Met toestemming van het bestuur regelt hij alles. Dat scheelt mij ook behoorlijk wat zorgen. Ik zag namelijk de bui al hangen dat ik actief daar een rol in moest gaan spelen en laat me je vertellen: dat is echt niets voor mij. Tip van mij: vraag vooraf gelijk hoe alles in elkaar zit. Dan kom je namelijk niet achteraf voor verrassingen te staan.

Goed inlezen

Bij aankomst ontving ik gelijk van de VvE een boekje met daarin de huisregels en afspraken. Tegen beter weten ik heb ik dat document ergens ‘opgeruimd’ en dus nooit gelezen. Dit kwam me achteraf duur te staan. Er stond namelijk in wat wel of niet mag. Bij overtreding van sommige regels krijg je een boete. Denk bijvoorbeeld aan consistent geluidsoverlast of beschadiging van gemeenschappelijke ruimten. Omdat ik niet op de hoogte was van de gebruiken, had ik een overtreding begaan. Daarom raad ik je aan om je altijd gelijk goed in te lezen.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten