AlgemeenWat is palmolie

Wat is palmolie

Het zit in ontzettend veel van onze producten, palmolie. Het zit bijvoorbeeld in koekjes, chips, vele soorten margarine, pizza en brood. Ook wordt palm olie gebruikt in andere producten dan voedingsmiddelen. Denk aan shampoo, tandpasta, wasmiddel en zelfs biobrandstof. We zijn natuurlijk allemaal bekend met de kokosnoot. Palmolie is een soortgelijke tropische olie die vooral bestaat uit verzadigde vetten. De palmolie komt van de palmvruchten die groeien aan de oliepalm. Je ziet deze bomen voornamelijk in Indonesië en Maleisië, uit deze landen komt zo’n 85 procent van de palmolie wereldwijd.

Stijgende vraag

Wereldwijd blijft de vraag naar palmolie vooralsnog alleen maar stijgen. Dit komt doordat in vergelijking met andere soorten plantaardige olie, palmolie verreweg de grootste opbrengst olie per hectare opbrengt. Een oliepalm kan wel zo’n 4000 liter olie leveren. Daarnaast is het ook een zeer voedzame olie. Om deze reden is de palmolie een hele effectieve voedingsbron met het oog op het wereldvoedselvraagstuk.

Zorgen

Desondanks zijn er ook zorgen rondom palmolie. De olie is namelijk zo populair dat de vraag alleen maar toeneemt en om al deze olie te kunnen produceren vindt er in landen zoals Indonesië en Maleisië veel ontbossing plaats. Het kappen van grote gebieden regenwoud is natuurlijk verschrikkelijk voor de flora en fauna in die gebieden en ook niet goed voor klimaatverandering. Tegelijkertijd is het ook niet zomaar mogelijk om te zeggen dat we stoppen met palmolie productie. Palmolie is ontzettend belangrijk voor de wereldvoedselproductie en vergeleken met andere oliën ook zeer effectief. Dit betekent dat het nog meer regenwoud zou kosten als we plotseling zouden overschakelen naar andere olie. Ook voor de economieën van Maleisië en Indonesië is de palmolie productie ontzettend belangrijk.

Duurzame productie

Omdat veel palmolie bedrijven zich ook wel bewust zijn van de negatieve gevolgen van regenwoud kappen voeren ze maatregelen in om palm oil deforestation tegen te gaan. Organisaties zoals EPOA zijn ze actief bezig in samenwerking met zowel lokale als internationale overheden en de Europese Unie om de productie van palmolie zonder enige ontbossing te doen. Dit gebeurt onder andere door technieken te ontwikkelen waarmee er per hectare nog meer palmolie kan worden geleverd. Ook wordt er gebruik gemaakt van landbouwgrond die al langer landbouwgrond was. Nieuwe oliepalmen worden bijvoorbeeld op grond geplaatst waar voorheen koffie of rubber geteeld werd. Op deze manier hoeft er geen bos gekapt te worden voor nieuwe plantages.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten