WonenWat doet een waterontharder?

Wat doet een waterontharder?

Het is een fenomeen wat je misschien niet direct kent, maar wel snel herkent: hard water. En dat is natuurlijk iets dat je absoluut niet wilt. Het voelt en smaakt niet prettig. Een waterontharder is een apparaat dat je kan helpen om van dit harde water af te komen. Met de plaatsing van een waterontharder zorg je ervoor dat er bepaalde concentraties die voor de hardheid in het water zorgen naar beneden gaan. Je hebt het dan over magnesium-calcium ionen die in het water zitten. Die zorgen ervoor dat de hardheid in het water hoger is. De meeste waterontharders maken gebruik van een stof die deze ionen aan zich kunnen laten binden waardoor het water dus minder hard wordt.

Vele verschillende modellen waterontharders

Je kunt tegenwoordig vele verschillende modellen waterontharders krijgen. Deze waterontharders hebben allemaal één ding gemeen, en dat is dat je na het plaatsen hiervan verzekerd bent van zachter water. Dat proef en voel je direct. Het mooie aan dit apparaat is dat het geen dure investering is en dat het ook nog eens een minimale impact op het milieu heeft. Zo ben je dus ook nog eens heel erg duurzaam bezig. De waterontharders die te verkrijgen zijn zorgen met een bepaald proces dat de hoeveelheid kalk die in het water zit naar beneden wordt gebracht. Deze waterontharders, ook wel waterverzachters genoemd, worden door de leverancier aan het begin van je wateraansluiting geplaatst. Het water loopt dan langs een zogenoemd harsbed en die zorgt ervoor dat het teveel aan kalk wordt opgenomen. Je hoeft dit harsbed niet zelf te onderhouden, deze wordt namelijk automatisch gespoeld. Omdat dit proces zich constant herhaalt ben je niet alleen verzekerd van zacht water, maar ook van een zachtere huid, minder tot geen kalkaanslag in je waterleidingen en het zorgt er ook nog eens voor dat je minder energie verbruikt met je huishoudelijke apparaten.

De vele voordelen van een waterontharder

Door het gebruik van een waterontharder zorg je ervoor dat hard water weer zacht wordt en dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld je apparatuur in je huis of in je bedrijf. Het gaat dan met name om de apparatuur die gebruik maakt van een verwarmingselement zoals een wasmachine of afwasmachine. Met het gebruik van hard water gebruik je dus ook meer kalk en dat kan op je verwarmingselement gaan zitten. Hierdoor werkt je apparatuur minder goed en heb je een grotere kans op een defect. Ook het stroomverbruik wordt met de tijd steeds meer omdat het apparaat meer moet gaan werken om zijn klus te kunnen klaren. Naast dat zacht water dus beter voor je apparatuur is, is het dat ook voor jezelf. Zacht water drinkt bijvoorbeeld niet alleen lekker weg en is gezond voor je, maar het verzacht ook je huid met een lekkere douchebeurt. De gezonde mineralen die in het water zitten worden behouden en de kalk dat minder goed voor je huishoudapparaten is wordt verwijderd.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten