Vrije TijdTips om je jacht te verkopen?

Tips om je jacht te verkopen?

Met een boot varen is natuurlijk fantastisch. De wind in je haren en je blik vooruit op zee. Toch komt soms het onvermijdelijke moment dat je afscheid moet nemen van je boot. Of dat nou komt doordat hij te oud is, jij een andere boot op het oog hebt of je simpelweg geen tijd meer hebt om van je boot te genieten. Eens komt de dag dat jullie wegen scheiden. Je kunt de verkoop natuurlijk zelf oppakken. Jij kent je jacht overduidelijk het best, maar toch kan een jacht verkopen lastiger zijn dan je denkt. Vooral al het gaat om flinke boten of mooie jachten, heb je de juiste ervaring nodig om je boot aan precies de goede kopers aan te bieden.

De juiste partner

Om je boot te kunnen verkopen aan iemand die de juiste koper blijkt te zijn, heb je vaak een bemiddelaar nodig. Een bureau of bedrijf die goed weet wat ze doen en hoe deze wereld in elkaar steekt. Je voelt je goed bij iemand of niet. Daarom is het belangrijk dat er naar jouw wensen gekeken wordt. Dat kan betekenen dat er een keuring vooraf wordt gedaan of dat de boot wordt verplaatst zonder dat jij dat hoeft te doen. Vooral een keuring van tevoren wordt op prijs gesteld door potentiële kopers. Ze kunnen dan direct zien in wat voor conditie de boot is. Klopt alles, is het rapport goed opgesteld en ziet de boot er ook goed uit? Dan zal de boot een stuk sneller verkocht worden dan de boten zonder rapport. Een goede makelaar helpt je bij de verkoop van de boot.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je in zee gaat met een jachtmakelaar, wordt in vele gevallen de boot dus vooraf gecontroleerd en gekeurd. Klanten willen vaak een zo compleet mogelijk rapport met de status van de boot. Zeker als de boot al een tijd gebruikt wordt, willen nieuwe kopers zien hoe oud de boot is, wat de onderhoudskwaliteit is en hoe dat in verhouding staat tegenover de prijs. Dan wordt het schip op een internationale website geplaatst, waar alleen de verkoper toegang tot heeft. Dat betekent dat er geen particulieren op kunnen bieden.

Hoe snel wordt een boot verkocht?

Als er dan een koper is gesignaleerd, zijn de documenten van de boot nodig. Het bewijs dat de BTW betaald is, de aankoopfactuur of BTW-verklaring, en het CE-certificaat. Er wordt nog gecontroleerd of het schip geregistreerd staat bij het kadaster en of het hypothecair belast is. Als alles in orde is, kan de boot overgegeven worden aan de nieuwe eigenaar. Over het algemeen worden boten vaak wel binnen acht maanden tot een jaar verkocht. Afhankelijk van de staat en de prijs, kan dit natuurlijk ook sneller gebeuren. Je moet ook maar net tegen de juiste persoon aanlopen die ook de schoonheid van jouw boot ziet.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten