Vrije TijdThuis oefenen met een yogamat van yogashop

Thuis oefenen met een yogamat van yogashop

Als je in de studio aan yoga doet mag je daar waarschijnlijk gewoon een matje gebruiken. Wanneer je ook thuis aan de slag wilt gaan is een yogamat onmisbaar. Op die manier wordt yoga onderdeel van je dagelijkse routine. Maar je kunt je eigen yogamat natuurlijk ook meenemen naar de studio zodat het een stuk hygiënischer is. Meestal is er wel een spray waar je de yogamat uit de studio kan schoonmaken maar je eigen mat is toch wel een stukje frisser. Bij het uitzoeken van een yogamat uit de yogashop is het belangrijk om te kijken welke materiaal jij het prettigste vindt. Dit hangt ook weer erg af van de yogastijl die je beoefent. Ook is het belangrijk om de juiste dikte uit te kiezen zodat de mat past bij jouw yogastijl.

Materialen van yogamatten van yogashop

Je kunt kiezen uit yogamatten van de volgende materialen: PVC, TPE en natuurrubber.  PVC is het meest gangbare materiaal. Dit komt omdat zulke matten stevig zijn, goede grip bieden en je dus niet zomaar wegglijdt. Ze staan bekend om hun lange levensduur en ze zijn geschikt voor elke vorm van yoga. Verder hoef je ze niet schoon te sprayen maar kun je een PVC yogamat zo in de wasmachine stoppen.

Een TPE yogamat is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal, namelijk biologische afbreekbare kunststof. Deze mat biedt ook goede grip door de open celstructuur. Dit materiaal is wat zacht van structuur dan PVC. Hierdoor is het geschikt voor yoga waar je je vaak in zittende en liggende houdingen bevindt. Balanshoudingen zijn minder geschikt voor dit type yogamat omdat de mat wat meer meegeeft. Als je een actieve vorm van yoga beoefent is dit niet de meest geschikte keuze. Het is wel een prettige yogamat voor bijvoorbeeld, yin yoga en andere rustige yogavormen.

De natuurrubberen mat is gemaakt van rubber waarbij een klein laagje katoen is gebruikt. Dit materiaal zorgt voor een goede grip, ook als je zweterige handen of voeten hebt. Deze variant gaat langer mee dan de TPE-variant maar slijt wel sneller dan PVC. De natuurrubberen yogamat is geschikt voor actieve en intensieve yoga.

Waar let ik nog meer op bij het aanschaffen van een yogamat?

Bij yogashop vind je yogamatten in verschillende diktes, van 1,5 mm tot 6 mm. Als je je matje op reis mee wilt nemen dan is het handig om eentje van 1,5 mm te nemen zodat je deze makkelijk kunt oprollen. De varianten van 4 mm dik zijn geschikt voor balanshouden en staande oefeningen. Als jij een yogavorm beoefent waar je veel zittende en liggende houdingen aanneemt, zijn matten van 6 mm over het algemeen prettig. Deze geven iets meer mee zodat je echt het gevoel hebt dat je in de mat ligt.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten