WonenAlles wat je moet weten over afreien

Alles wat je moet weten over afreien

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: afreien. Een woord dat in de basis niet zo lastig lijkt, maar waar veel mensen niet de betekenis van weten. Afreien is niks anders dan het egaliseren van een oppervlakte. Dit kan door middel van verschillende materialen, bijvoorbeeld een rechte lat, rei of reilat. Dit wordt veel gedaan door bijvoorbeeld stratenmakers en hoveniers en kan een zware klus zijn wanneer je dit niet op de juiste manier aanpakt. Er zijn verschillende situaties waarin je moet afreien en verschillende tools die je hiervoor kunt gebruiken. Benieuwd hiernaar? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten.

Wanneer moet je afreien?

Ben je aan het werk met een oppervlak dat egaal moet zijn, maar dit nog niet is? Dan moet je afreien. Door het afreien van het oppervlak schuif je al het materiaal van het oppervlak vlak en verspreid je het gelijkwaardig. Hierdoor wordt het oppervlak waarmee je werkt egaal en goed werkbaar. Dit wordt veel gedaan door bijvoorbeeld stratenmakers, zij schuiven het zand egaal over het oppervlak zodat de tegels recht naast elkaar komen te liggen. Niet alleen stratenmakers gebruiken dit, denk ook aan stukadoors die de muren moeten afreien.

Waarmee kun je afreien?

Er zijn verschillende materialen waarmee je kunt afreien. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een rechte lat, de rei of een reilat. Maar wist je dat dit ook kan door middel van een egalisatieschuif? Dit is een handig en snel afreimaatje voor bijvoorbeeld de hovenier en de stratenmaker om het zware werk van het afreien lichter te maken. Verder is het ook mogelijk om machinaal af te reien, maar met een egalisatieschuif weet je altijd zeker dat het oppervlak egaal wordt. Eerder was je voor het afreien aangewezen op een strijklat of een waterpas waardoor het afreien lang duurde. Hierbij zat je op je knieën en was het lastig om zelf een strakke baan te creëren. Met de tools van tegenwoordig is dit een stuk makkelijker. Met bijvoorbeeld de egalisatieschuif hoef je enkel de hoogte en breedte in te stellen en het resultaat is een perfect strakke zandbaan!

Hier haal je de beste tools voor het afreien

Het is dus belangrijk om goede tools te gebruiken tijdens het afreien. Niet alleen voor de snelheid van het werk, maar ook voor het ontlasten van het fysieke gedeelte. Een egalisatieschuif ontlast je fysiek enorm waardoor je zeker het verschil merkt in je rug wanneer je deze tool gebruikt. Online vind je verschillende tools om te kopen of te huren. Bij een partij als Visser & Visser bestel je eenvoudig online alle tools die jij nodig hebt.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten