FinancieelHeb jij wel een passende autoverzekering?

Heb jij wel een passende autoverzekering?

Elke autobezitter weet: onverzekerd mag je de weg niet op. Maar welke autoverzekering past het beste bij jou? We leggen je uit wat de verschillende dekkingen inhouden, zodat je de juiste keus kan maken.

Kies je dekking

Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA, WA+ en All Risk. Over het algemeen geldt: hoe meer premie je betaalt, hoe meer soorten schade gedekt worden. Een passende autoverzekering afsluiten doe je door met name te kijken naar de dagwaarde van je auto en hoeveel financieel risico je bereid bent te nemen.

WA: basisdekking

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, ofwel WA, vergoedt alleen de schade die je veroorzaakt aan anderen (letsel) en andermans goederen. In ruil daarvoor betaal je een scherpe premie.

Wat een WA-verzekering niet dekt is:

  • schade bij diefstal of brand
  • ruitschade
  • schade na aanrijding met loslopende dieren
  • schade aan je eigen auto (veroorzaakt door een aanrijding, bijvoorbeeld)

Wanneer is WA de beste keus?

Een WA-verzekering wordt vaak gekozen voor auto’s die 9 jaar of ouder zijn, omdat hun dagwaarde relatief laag ligt. In andere gevallen is het handiger om voor een ruimere dekking te kiezen.

Kies voor WA+ of All Risk als:

  • De dagwaarde van je auto nog vrij hoog ligt.
  • Je niet zonder auto kan.
  • Je niet over voldoende vermogen beschikt om direct een flinke schadepost of nieuwe auto uit eigen zak te betalen.
  • Je liever minder financieel risico loopt.

WA+: dekt meer soorten schade

Met een beperkte cascodekking (WA+) ben je verzekerd tegen meer soorten schade. Zo ben je hiermee, naast schade die je aan anderen en hun spullen veroorzaakt, ook verzekerd tegen ruitschade en schade bij o.a. diefstal, brand, of een aanrijding met loslopende dieren.

Wat WA+ niet dekt is:

  • schade aan je eigen auto

Wanneer is WA+ de beste keus?

Deze dekking is passend voor auto’s die 6 tot 9 jaar oud zijn. Omdat de dagwaarde van je auto over het algemeen wat hoger ligt, loop je iets meer financieel risico en daarom is een uitgebreidere dekking verstandig.

Kies voor All Risk als:

  • Je ook verzekerd wil zijn tegen schade aan je eigen auto.

All Risk: optimale dekking

Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Naast de verplichte WA-dekking ben je hiermee namelijk ook verzekerd tegen schade aan je eigen auto – óók als de schade je eigen schuld is. Denk aan schade door joyriding, botsen en omslaan, te water raken, een aanrijding, vandalisme of slippen.

Wanneer is All Risk de beste keus?

Deze verzekering wordt meestal afgesloten voor auto’s tot 6 jaar oud, voor een optimale dekking.

Goed om te weten: een All Risk-verzekering komt met een standaard eigen risico van 100 euro. Wil je minder betalen voor deze dekking? Dan kun je je eigen risico verhogen naar maximaal 500 euro en op die manier besparen op je premie. Je loopt dan wel meer financieel risico en kan bij schade voor hogere kosten komen te staan.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten