Zorgverzekering kiezen in 5 stappen

0
815
zorgverzekering kiezen

Het is alweer bijna tijd om een zorgverzekering voor het nieuwe jaar af te sluiten. Een zorgverzekering kiezen is voor veel mensen een lastige en vervelende klus, zij kijken ieder jaar weer op tegen het kiezen van een zorgverzekeraar en hebben moeite met ziektekosten vergelijken. Hoe je een juiste keuze kunt maken voor een zorgverzekering? Volg de volgende vijf stappen.

Zorgbehoefte bepalen

Elke persoon heeft andere zorg nodig, daarom is de meest gunstige zorgverzekering voor ieder persoon anders. Probeer voor jezelf een overzicht te maken van de zorg die u verwacht nodig te gaan hebben in het nieuwe jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen, tandartskosten, fysiotherapie of kraamzorg.

Eigen risico kiezen

Het eigen risico voor 2020 is vastgesteld op 385 euro. Je kunt besparen op je zorgpremie door te kiezen voor een hoger eigen risico, je maandelijkse zorgpremie gaat hierdoor omlaag. Je loopt hiermee wel het risico dat je een hoger bedrag aan eigen risico moet betalen wanneer je onverwachts toch zorg nodig blijkt hebben. Probeer daarom van te voren in te schatten welke verwachte kosten (uit stap 1) afgaan van je eigen risico en maak daarna een schattig of een hoger eigen risico een goedkopere optie is.

Basisverzekering kiezen

Iedere Nederlander boven de 18 is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoed onder andere huisartskosten en ambulancevervoer. Iedere basis zorgverzekering geeft recht op dezelfde zorg. Basisverzekeringen verschillen in: naturaverzekering, restitutieverzekering, combinatiepolis en een selectieve zorgpolis.

Aanvullende verzekering kiezen

Bij deze stap ga je de ziektekosten vergelijken die je komend jaar verwacht. Pak het lijstje verwachte ziektekosten van stap 1 erbij en vergelijk de prijzen die de verschillende aanvullende verzekeringen hiervoor vragen. Verwacht je tandartskosten? Dan kan een aanvullende tandartsverzekering zeer rendabel zijn. Maak een berekening van de verwachte kosten en vergelijk die met de prijs van de aanvullende zorgverzekering, bepaal zo of de aanvullende verzekering rendabel is.

Zorgverzekeraar kiezen

Verschillende zorgverzekeraars bieden verschillende zorgpakketten aan. Vergelijk daarom goed welke zorgverzekeraar het goedkoopst is. Let daarbij wel op dat je vrije keus op ziekenhuizen en zorg behoudt, of dat je in ieder geval bij jou in de buurt bij een arts terecht kan als dat nodig is. Bekijk ook of de zorgverzekeraar de door jou gebruikte medicijnen vergoed, of dat ze alleen een goedkopere variant vergoeden. Kijk eventueel online naar de mening van andere klanten. Verschillende online vergelijkingssites kunnen een goed overzicht bieden van de goedkoopste zorgverzekeraar die bij jouw zorgbehoefte past, de best passende zorgverzekering kiezen gaat zo een stuk makkelijker.