Vrije TijdHeb je last van de honden van je buren? Zo los je...

Heb je last van de honden van je buren? Zo los je het op!

Het komt regelmatig voor dat mensen meerdere honden houden in hun woning. Omwonenden kunnen hierdoor overlast ondervinden met name door geblaf. Doorgaans kan hierop worden gehandhaafd maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Om het overlast van de honden van je buren tegen te gaan dien je juridisch gezien gebruik te maken van onrechtmatige hinder. Benieuwd hoe je dit in zijn werk stelt? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je er namelijk meer over.

Wat is onrechtmatige hinder?

Overlast komt in allerlei hoedanigheden voor. Wanneer wordt er gesproken over hinder en wanneer is hinder onrechtmatig? Onrechtmatige hinder ziet men het meest voorkomen in de situatie van buren. je kunt dan bijvoorbeeld denken aan: bomen van de buren die het licht wegnemen, het plaatsen van een  schutting door één van de buren, stankoverlast door bijvoorbeeld dieren die gehouden worden of geluidsoverlast door het blaffende honden geluid.

Het ervaren van overlast of hinder is feitelijk of subjectief. Wat de één als hinder ervaart, ziet de ander als vanzelfsprekend. Vaak is er inderdaad sprake van hinder, maar deze hinder hoeft niet altijd als onrechtmatig te zijn.. Een procedure tegen je buren starten is dus niet altijd de juiste oplossing. Om te weten of dat de juiste oplossing is kun je het beste achterhalen of de hinder onrechtmatig is.

Meten van geluidsoverlast

Om te weten of geluidsoverlast onrechtmatig is, is het belangrijk dat je met feiten komt. Wat je hoort zijn geen feiten, dat is een eigen ervaring en dus subjectief. Door de geluidsoverlast van de buren te meten kom je erachter of de geluidsoverlast de wettelijke limieten overschrijdt. Is dit het geval, dan kun je melding doen van onrechtmatig geluidsoverlast en hier eventueel een proces voor starten. De goede relatie met je buren is in dat geval doorgaans wel verdwenen. Daarom raden we je altijd aan om voorafgaand aan juridische stappen met de buren te praten of een wijkteam in te schakelen. Pas wanneer deze zaken niet helpen zijn juridische stappen nuttig.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten