Weten hoe te chillen

Natuurlijk weten de meesten precies hoe ze het beste kunnen ontspannen, toch wijt ik er een blog aan. Ten eerste omdat er ook altijd nog mensen zijn die moeilijk stil kunnen zitten. Mensen die houden van dingen doen en dan het liefste met een concreet doel. Die anders het gevoel hebben hun tijd te verdoen. Zeker bij ouders is dat vaak een groot probleem. Er is altijd wel een klusje dat nog geklaard moet worden. De to-do-lijst is nooit volledig afgevinkt, want er komen elke dag weer nieuwe dingen bij. Of mensen die veel stress ervaren en het daardoor moeilijk vinden om te ontspannen. Bijvoorbeeld mensen die het moeilijk vinden om los te komen van hun werk, die het gevoel hebben dat er veel van hen verwacht wordt of die veel van zichzelf verwachten. Ook heb je de groep ontkenners. Mensen die ervan overtuigd zijn helemaal geen ontspanning nodig te hebben. Ze zijn getrouwd met hun werk. Rasechte workaholics dus. Probeer hen er maar eens van te overtuigen dat er meer is dan werk. Misschien dat ze dat ergens ook wel weten, maar simpelweg in zo’n goede flow zitten, dat ze die niet willen of durven te onderbreken. Ik wil ook niet beweren dat ik weet wat het beste voor iedereen is. Zeker niet. Maar voor deze blog ga ik er wel even vanuit dat de meeste mensen gebaat zijn met een chill-momentje op zijn tijd. En dat ik graag vertel hoe je er zelfs een kei in kan worden.

Waarom oh waarom?

Eerst is het dan even nodig te vertellen waarom je er baat bij kan hebben af en toe te chillen. Je geeft je lichaam en hersenen even rust, waardoor er ruimte ontstaat. Ruimte om waar je mee bezig was even te kunnen verwerken. Ruimte om adem te halen, om nieuwe energie op te doen om daarna weer volop te kunnen werken. Ruimte om je ogen te openen voor je omgeving, die je niet of over het hoofd ziet als je er niet je ogen voor opent. Je zou er zomaar iets belangrijks of moois door kunnen missen. Daarbij ontstaan vaak de beste ideeën op het moment dat je het peinzen daarover juist even loslaat. Goed, duidelijk. Het kan zijn voordelen hebben even uit je bubbel te stappen en te relaxen. Maar, hoe doe je dat dan? Ik heb de perfecte tip voor je!

Associaties met ontspanning

Als je moeite hebt te ontspannen, moet je een omgeving opzoeken of creëren waarin je ooit hebt kunnen relaxen. Dingen opzoeken die je associeert met ontspanning. Het klinkt misschien gek, maar lees een sprookje of bekijk een kinderprentenboek, zet een ontspannen muziekje op dat veel op die ene vakantie werd gedraaid, ga naar buiten en luister naar de vogeltjes en ruik de bloemen. Als je even geen liedje weet, zoek dan ‘Kokomo’ van de Beach Boys op. Geheid dat je het zand al onder je voeten voelt, uitkijkt over zee en begint mee te deinen met de muziek! Wat ook goed werkt, is bijvoorbeeld je pyjama of joggingbroek aandoen. Als je die niet hebt, scoor dan een black bananas hoodie. Dan kan je meteen stijlvol chillen. Wanneer je het aantrekt, voel je je meteen sportief en krijgt zin lekker in de buitenlucht te zijn. Ook kan je voor de black bananas trainingspak gaan. Het is herkenbare, hippe streetwear waar je je meteen op je gemak door voelt. Het is net zoiets als je gympen aantrekken: je loopt er anders op dan op je hakken of brogues. Ik zeg: probeer het eens! Ik wens je een super chill-moment toe!