GezondheidWat is detoxificatie precies?

Wat is detoxificatie precies?

Als er sprake is van een serieuze verslaving aan drugs, alcohol of medicijnen dat is detoxificatie vaak eerst nodig. Heel letterlijk betekent dat je eerst gaat ontgiften. Het is belangrijk dit proces onder professionele begeleiding te doen. Deze professionele begeleiding zal nauwlettend in de gaten houden hoe je lichaam en je geest reageert op het detoxen. Er kunnen namelijk heftige lichmaleijke ontwenningsverschijnselen komen en het ontwennen kan heftige angstige gevoelens met zich meebrengen. Bij hele heftige verslavingen kan zelfs medicatie worden ingezet om ontwenningsverschijnselen te onderdrukken. In dit blog zullen we beschrijven wat er komt kijken bij detoxificatie.

Mogelijke lichamelijke reacties bij detoxificatie

Het belangrijkste aspect van detoxificatie is het ontgiften van het lichaam dus het zorgen dat de verslavende middelen volledig uit het lichaam verdwenen zijn. Je lichaam is in al die tijd behoorlijk gewend geraakt aan deze verslavende middelen en zal dus gaan reageren als deze er ineens niet meer zijn. Dat reageren komt in de vorm van ontwenningsverschijnselen en die kunnen behoorlijk heftig zijn. Zeker als er sprake is van een langdurige verslaving. Een aantal van deze ontwenningsverschijnselen zijn Trillen of rillen, Zweten, een verstoorde stofwisseling, Darmklachten en/of diarree, slapeloosheid, hartkloppingen, spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid maar ook angstgevoelens behoren tot de mogelijkheden. Het is van te voren niet goed te voorspellen hoe iemand gaat reageren op het detoxen. Daarom is het van belang dat dit onder professionele begeleiding plaatsvindt. In goeie klininieken zijn ook artsen en verpleegkundigen aanwezig om dit proces goed te begeleiden en kunnen waar nodig met medicatie ingrijpen als de ontwenningsverschijnselen te heftig worden. De duur is ook nooit exact te bepalen, maar meestal gaat het detoxen redelijk snel. Het komt zelden voor dat dit meer dan tien dagen duurt.

Het traject na detoxificatie

Na het detoxen ben je er helaas nog lang niet. Het traject erna wordt meestal in herstel genoemd. Ook dan kan er voor gekozen worden om dit in een kliniek te doen. Je gaat dan pas feitelijk echt werken aan je herstel en met de onderliggende problematiek van je verslaving aan de slag. Ook zal je je gaan voorbereiden om het weer actief deelnemen aan de maatschappij en het omgaan met triggers die zouden kunnen leiden naar een terugval. Ook na de opname vindt er vaak nog behandeling plaats om de kans op een terugval zo klein mogelijk te maken.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten