Vrije TijdDe ontnuchterende realiteit van een jongerenvakantie naar Spanje

De ontnuchterende realiteit van een jongerenvakantie naar Spanje

Ik kan me goed herinneren dat ik vlak na mijn eindexamen voor het eerst zonder pa en ma op vakantie ging. Voor mij was dit een gebeurtenis van grote significantie. De definitieve stap richting volwassenheid. Zo zag ik het. In Afrikaanse stammen moeten puberjongens zich laten bijten door mieren wiens beten gruwelijke pijnen veroorzaken, om te laten zien dat ze een vent zijn. In Nederland ga je als jonge knaap 24 uur in een snikhete bus naar Spanje zitten. Ook niet niks. Voordat we vertrokken, wist ik niet precies wat ik moest verwachten van zo'n vakantie naar Lloret de Mar. Natuurlijk wist ik wel dat er grote discotheken zouden zijn met leuke meisjes. Stiekem droomde ik ervan dat zo'n meisje me bij de hand zou nemen in een van die discotheken, en dat ze me mee zou nemen naar het strand om naar de maan te kijken en in slaap te vallen. Jawel hoor, de zeventienjarige ik was best een romanticus!

De kloof tussen droom en werkelijkheid

De werkelijkheid is zelden zo mooi als dat je hem vantevoren in je hoofd bij elkaar fantaseert. Dit was ook het geval tijdens mijn jongerenvakantie naar Lloret de Mar. De vakantie vond eigenlijk uitsluitend 's avonds plaats. Rond een uur of zeven 's avonds begonnen we met bier drinken. Daarna gingen we naar een kroegentocht. Samen met een groep andere jongeren werd je dan van kroeg naar kroeg geloodst. Overal kreeg je bij binnenkomst een mierzoet drankje en daarna dronken we biertje na biertje, totdat we genoeg lef hadden verzameld om meisjes te versieren. Soms lukte dit, vaak ook niet. De dag erna lagen we de hele dag in comateuze toestand op het strand. Rond zeven uur kwamen we weer langzaam tot leven. Precies op tijd om weer te beginnen met bier drinken. En zo ging het dag na dag. Twee weken lang.

Normaliseren van Binge drinken

Het is nu vele jaren later. Als ik op die vakantie terug kijk, vind ik het een merkwaardig ritueel om als jongeren de adolescentie mee te vieren. We vergiftigden onszelf avond na avond. Daar kwam het op neer. Jezelf laten bijten door een nare mier is ook bewuste zelfvergiftiging, maar in dat geval overwin je in ieder geval iets. Je ondergaat een katharsis door de pijn te dragen als een vent. Binge drinken is eigenlijk het tegenovergestelde. Je drinkt zoveel omdat je anders de meisjes niet durft te versieren. In plaats van je sociale angsten te overwinnen, verdrink je ze in het bier. Het is een laf ritueel. Bovendien zet het de deur open naar structureel alcoholmisbruik. Dit is geen goede zaak. Misschien moeten we toch eens gaan nadenken of we een paar van die gevaarlijke mieren uit Afrika kunnen importeren.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten