Muizen kennen we allemaal, maar boktorren zijn een ander verhaal. Die zijn minder bekend maar daarom niet minder vervelend. Boktorren zijn kevers die leven het sap van onze bomen, van stuifmeel en nectar. Wereldwijd zijn er maar liefst 33000 soorten boktorren waarvan we er bij ons zo’n 130 soorten voorkomen. We vinden ze vooral rondom woningen en bedrijfspanden. Boktorren eten uitsluitend plantaardige voeding en zijn dus ongevaarlijk voor om het even welke diersoort. Ze leven groeien op in hout. Eenmaal volwassen vliegen ze uit, planten zich voort en sterven na enkele weken.
Vier soorten boktorren in onze woningen
In onze woningen vinden we gelukkig maar vier van de in totaal 130 soorten boktorren die we in ons land aantreffen. Drie van de vier soorten verblijven als eitjes of al als larven bij voorkeur in onze open haard. Dat zijn dan de rode of vuurboktor, de veranderlijke boktor en de gewone smalboktor. Hun eieren groeien snel, en zodra de larven uitgroeien tot hoornkevers, zoeken ze onmiddellijk naar onbehandeld hout om hun eieren te leggen.
Boktorren herkennen
Dat is lang niet zo makkelijk dan het lijkt. Alle soorten boktorren zien er namelijk anders uit. Of je boktorren in huis hebt merk je pas wanneer je schade aan je schrijn- of je houtwerk vaststelt bemerkt.
Zijn boktorren schadelijk?
Boktorren veroorzaken weinig of geen schade. Ze leven voornamelijk in onbehandeld hout, zoals bomen, hout in onze huizen, schuren en bedrijfspanden. De larven voeden zich met hout. Als ze eenmaal volwassen zijn (wat meerdere jaren kan duren), gaan ze te paren en het hele proces opnieuw te starten. Larven van de boktorren kunnen houten vloeren, panelen, balken, deuren, kozijnen en meubels of kunstwerken ernstig beschadigen.
De huisboktor is de gevaarlijkste
De huisboktor is de schadelijkste van de vier torren die we binnenshuis kunnen aantreffen. Hij verblijft bij voorkeur in behandeld naaldhout. Huisboktorren kunnen ernstige schade veroorzaken aan houten constructies, onder daken bijvoorbeeld. Huisboktor leggen tussen de 200 en 400 eitjes in gaten, kieren en scheuren van het hout. Hoe hoger de kamertemperatuur, hoe sneller deze eitjes zich ontwikkelen. Ze zijn tussen de drie en tien jaar actief en vreten zich een weg in het hout tot net onder de oppervlakte, wat vaak eigenaardige bobbels in het hout doet ontstaan.
Is de boktor schadelijk voor de gezondheid?
Omdat ze bijna gans hun leven in hout verblijven zijn boktorren onschadelijk voor zowel mens als dier.
Zo raak je van boktorren af
Zowel de rode of vuurboktor, de veranderlijke boktor en de gewone smalboktor vormen geen gevaar voor het hout in onze woningen of bedrijfspanden. De huisboktor zorgt voor een ander verhaal. Hij houdt vooral van onbehandeld grenen en vurenhout. Deze boktor bestrijden is een essentieel, maar daar heb je een professionele bestrijder voor nodig. Hij heeft zowel de kennis als de ervaring, de materialen en de middelen om de boktorlarven doeltreffend te bestrijden.
Muizen bestrijden
Heb je last van een vervelende muizenplaag? Muizen bestrijden laat je ook best over aan een professionele bestrijdingsdienst. Producten die door particulieren mogen gebruikt worden zijn geschikt voor het bestrijden van een beperkte muizenplagen in huis. Tegen grote muizenplagen of steeds terugkerende muizenplagen zijn alleen professionele muizenbestrijders