WonenLampen voor in iedere interieurstijl

Lampen voor in iedere interieurstijl

Lampen zijn een belangrijk, maar vaak onderschat onderdeel van je interieur. Met de juiste verlichting creëer je sfeer tijdens een gezellig etentje, maar heb je ook genoeg licht op de plekken in je huis waar je het nodig hebt. In dit artikel geven we je een paar tips voor lampen die passen bij verschillende interieurstijlen en voor het opstellen van een lichtplan.

 

Stel een lichtplan op

Het opstellen van een lichtplan voor je woning helpt je te bedenken waar je welke verlichting nodig hebt. Allereerst begin je met een plattegrond van je woning. Je kan deze zelf schetsen, maar het is nog beter als je ergens bouwtekeningen kunt vinden. Geef vervolgens op deze plattegronden aan waar je elektriciteitsaansluitingen voor lampen zitten. Let op: dit hoeft niet per se helemaal vast te staan, want als je het echt wilt kan je elektriciteit door (laten) trekken. Vervolgens geef je op je plattegrond in een grove schets aan welke ruimtes zich waar bevinden en eventueel ook waar (grote) meubelstukken staan. Bedenk daarna wat de verschillende behoeften zijn voor deze plekken qua licht. Heb je bijvoorbeeld een bureau waar je vaak aan zit te werken, dan is het fijn deze werkplek goed te kunnen verlichten. Ook in de keuken is het handig genoeg licht te hebben. Maar voor de eettafel is dit misschien van minder belang en is gedimd licht juist wel gezellig. De volgende stap is dat je bedenkt of je hanglampen, muurlampen of staande lampen wilt. Als laatste ga je op zoek naar de juiste lampen in de winkel.

 

Lampen passend bij jouw interieur

Het is belangrijk de juiste lampen te kiezen die in je interieur passen. Een klassieke lamp past bijvoorbeeld niet zo goed in een modern interieur, tenzij je meer voor een eclectische stijl gaat. Heb je jouw woning ingericht in een industriële stijl met veel combinaties van donkere kleuren, grijs en wit, dan past hier ook een industriële lamp bij. Een paar industriële spots aan de muur zijn ook een mooie toevoeging, bijvoorbeeld in de keuken. Heb je een modern interieur, dan ga je misschien liever voor een strakke simpele lamp. Wellicht is een lamp in één kleur een mooi accent aan je inrichting, als je verder niet zoveel kleur hebt.

 

Bedien je lamp vanaf je luie stoel

Tegenwoordig bestaan er veel lampen die je van een afstand kan bedienen met een afstandsbediening of met je telefoon. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld de deur al uit bent, maar vergeten bent je lamp uit te doen.

 

Kortom, verlichting is zeer bepalend voor de sfeer in je interieur. Ga daarom voor lampen die een goede aanvulling zijn op je inrichting.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten