Vrije TijdMax en Jos, niet alleen

Max en Jos, niet alleen

Het is ludiek, vader en zoon die beide in een F1 wagen hebben geracet. Maar zij zijn niet de enige vader zoon koppels in de Formule 1. Vele van hen zijn minder bekend. Dit komt vaak omdat de zoon niet uit de schaduw van hun vader konden komen. Voor een stukje context leek het me interessant om deze twee koppels naast elkaar te zetten. Als je nog geen beeld hebt bij de dynamiek tussen Max en Jos kan je een goed beeld krijgen door even bij te lezen op f1maximaal.

Andretti

Waar Max de ster is die zijn vader ver voorbij gaat is het voor de Andretti familie net even omgekeerd. Vader Andretti won 12 races, zoon Micheal Andretti scoorde één keer derde.

Hill

Graham en Damon Hill is talent wat nek aan nek gegaan is. Als het gaat op Formule 1 is Damon Hill de sterkere coureur. Deze behaalde 22 overwinningen tegenover 14 overwinningen door Graham Hill. Beide werden wereldkampioen. Buiten de F1 was Graham wel sterker. Senior wan namelijk ook de 24 uur van Le Mans en de Indy 500. Zoals ik al zei, nek aan nek.

Magnussen

Kevin en Jan Magnussen heeft parallellen met Max en Jos. Beide vaders werden gezien als grote talenten in hun sport, beide werden in punten al snel overvleugeld door hun zoons. Het verschil is dat de overtreffende trap des Magnussen is stap van weinig punten naar middenmoot is, en de overtreffende trap des Verstappen is van middenmoot naar toptalent. Dat de Verstappens een stapje boven de Magnussens doen is niet alleen in abstracte parallel het geval. Jan Magnussen zijn carrière werd namelijk ingekort – lees gekortwiekt – door niemand minder dan Jos Verstappen zelf. Klein wereldje, dat F1.

Rosberg

Dat Keke en Nico allebei steengoede coureurs zijn staat buiten kijf. Het wereldkampioenschap is zeker een knappe prestatie, iets wat de beide Rosbergs op hun naam kunnen zetten. Nico is echter wel een stuk succesvoller dan zijn vader: 23 overwinningen van de zoon tegenover 5 overwinningen van de vader. Deels zou je kunnen stellen dat Nico zijn voorsprong komt door de betere auto. De Mercedes is namelijk ook de wagen waar Lewis Hamilton zijn overwinningen in behaald. Tegelijkertijd is dat ook waar Nico tegen op moet boksen: Lewis Hamilton.

Verstappen?

Dat Max een gouden carrière tegemoet gaat twijfelt niemand meer aan. Max is net als zijn vader een snelle coureur die niet wars is van risico. Waar senior nog wel eens gehinderd werd door een zwakkere auto weten we dat Red Bull genoeg centjes heeft om eruit te halen wat er in Max zit.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten