Vrije TijdNaar je lichaam luisteren

Naar je lichaam luisteren

Waar ik het vroeger normaal vond om drie keer per week te sporten, is dat nu toch wel anders. Toen ik eenmaal stopte met de teamsport waar ik twee keer per week voor trainde en één keer per week een wedstrijd van had, belandde ik toch wel in een gat. Maar ik had mijn zinnen erop gezet er even los van te zijn en andere sporten te gaan doen. Het voordeel van teamsporten is toch wel dat je van elkaar verwacht dat je er bent. Dan ben je veel minder snel geneigd met je jezelf te onderhandelen over of het nu eigenlijk wel uitkomt, of morgen er eigenlijk geen betere dag voor is en of je er eigenlijk wel zin in hebt. Dan spring je gewoon op de fiets naar de training, of het nu regent of niet. Maar ik wilde dus juist met die vastigheid breken. Echt heel spannende andere sporten heb ik vervolgens niet gedaan. Wel het gebruikelijke rijtje: aerobics, squashen, zwemmen, fitness en fietsen. Het grappige is dat ik me bij bijna allemaal er me vrij fanatiek op stortte en er dan na een tijdje ook wel weer klaar mee was. Pas toen ik yoga ging doen, vond ik iets wat ik weer lange tijd volhoud. Dat is fijn!

Inspanning en ontspanning

Misschien heeft het ermee te maken dat ik me er niet meteen bovenop heb gestort door vier keer per week te gaan trainen. Ik doe het maar eens in de week en soms ook periodes niet. Toch kom ik er altijd weer bij terug bij yoga Zaandam. Wat me er zo aan bevalt, is dat het best inspannend kan zijn en dat er tegelijkertijd veel aandacht wordt besteed aan ontspanning vinden in je ademhaling en meditatie. Wanneer nemen we ons in onze drukke levens nog plaats voor rust? We vragen zoveel van ons lichaam en vinden maar dat het alles maar moet aankunnen. Bij yoga leer je weer lief voor je lichaam zijn en leer je de grenzen ervan te verkennen en deze iets op te rekken om de functionaliteit te verbeteren. Ik denk dat door hier weer aandacht aan te geven je in het algemeen weer meer naar je lichaam leert luisteren. Ons lijf communiceert met ons door signalen af te geven. Velen van ons moeten leren deze weer te herkennen. Voor mij helpt yoga daar goed bij.

Hoofd leegmaken

Zo realiseerde ik me op een gegeven moment hoe gespannen ik eigenlijk op mijn werk was. Het was een best hectisch bedrijf en we zaten met elkaar in een kantoortuin. Ik ben blij dat er nu eindelijk door steeds meer mensen vragen worden gesteld bij de effecten die het werken in een kantoortuin kunnen hebben. Ik werd continu afgeleid en het frustreerde me dat het me niet lukte me goed te concentreren. Ik heb de baan opgezegd en besloot voor mezelf te beginnen. Een heel nieuwe ervaring met weer heel andere uitdagingen. De perfecte manier om mijn hoofd even leeg te maken en me in plaats van met denken met mijn lichaam bezig te zijn, is met yoga. Voor mensen die het nog nooit gedaan hebben, kan ik het echt aanraden het eens te proberen. Wie weet dat het jou net zoveel kan brengen als het mij doet!

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten