AlgemeenAuto-ongeluk door obstakel op de weg? Dit moet je regelen

Auto-ongeluk door obstakel op de weg? Dit moet je regelen

Stel je voor, je bent onderweg naar werk, familie of gewoon lekker een eindje toeren en ineens rijd je over een obstakel op de weg die je te laat hebt zien liggen. Of misschien was het donker en zag je het sowieso niet liggen. Je bent waarschijnlijk enorm geschrokken en rijdt, als dat mogelijk is, naar de vluchtstrook of een veilige plek. Hieronder wordt op een rijtje gezet wat je op dat moment en later moet doen.

Zorg voor veiligheid

Het allereerste wat je moet doen na een ongeluk is jezelf en eventueel anderen in veiligheid brengen. Dit kan bijvoorbeeld door de auto van de weg af te rijden. Vervolgens moet je de schade van auto ongeveer inschatten. Bij lichte blikschade is het namelijk niet nodig om 112 te bellen. Als er gewonden zijn, dan moet je altijd het noodnummer bellen. Verlaat de plaats van het ongeval niet totdat er hulp is ingeschakeld en zet een gevarendriehoek neer.

Pechhulp inschakelen

Als er verder niemand gewond is en je in een veilige situatie bent, dan is het tijd om wat hulp in te schakelen. Je bent als eerste je zorgverzekeraar, dus het is handig als je het noodnummer hebt opgeslagen in je telefoon. Zij schakelen hulp voor je in en leggen uit wat de vervolgstappen zijn.

Bewijs verzamelen

Als je contact hebt opgenomen en de omgeving is veilig genoeg om uit de auto te stappen, dan zou je eventueel foto’s kunnen maken als bewijs voor het ongeluk. Maak bijvoorbeeld een foto van het obstakel en van de schade aan de auto.

Wie is verantwoordelijk?

In Nederland zijn de wegbeheerders, zoals de Rijksoverheid, de gemeente of het waterschap, verantwoordelijk voor de wegen. In feite zijn zij aansprakelijk als er schade is aan de weg of als er obstakels op liggen. Toch zijn er wat uitzonderingen, want als zij niet op de hoogte zijn van dat er een obstakel op de weg ligt, hadden ze er ook niets aan kunnen doen. Dit zijn zaken die je na het ongeluk verder moet gaan uitzoeken samen met je verzekeraar en/of politie. Mocht een andere bestuurder het obstakel op de weg hebben veroorzaakt, zoals afgevallen lading, dan is hij of zij verantwoordelijk. Toch blijft het lastig om aan te tonen wie aansprakelijk is.

Schadeclaim autoverzekering

Als het uiteindelijk blijkt dat de wegbeheerders niet aansprakelijk zijn, dan zul je de kosten zelf moeten betalen. Als je een WA- of WA-Beperkt Casco autoverzekering hebt, dan kun je dit soort schade niet claimen. Hiervoor moet je een All-risk autoverzekering hebben of, zoals sommige verzekeraars aanbieden, een WA-Beperkt Casco Extra. Mocht je een andere dekking willen, dan kun je heel eenvoudig online je autoverzekering berekenen als je wilt overstappen.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten