AlgemeenJe auto verlichten: Hoe doe je dat?

Je auto verlichten: Hoe doe je dat?

Alles is verlicht. Dat is niet alleen de titel van een supergaaf boek van Jonathan Safran Foer (ga het lezen!), maar ook echt waar. We gebruiken voor bijna alles wat we doen een vorm van kunstmatig licht. Onze computerschermen, de lampen in onze woonkamers, het scherm van onze telefoon of TV, bijna overal is licht te vinden. Zo ook op het dashboard van je auto. Maar heb je er weleens over nagedacht wat de invloed kan zijn van verlichting? Verlichten met t10 w5w led canbus of t10 w5w led lampen, bijvoorbeeld?

Over het algemeen

Laten we eerst even kijken naar wat voor invloed verlichting over het algemeen op je kan hebben, voordat we naar de lichten van je dashboard gaan kijken. Verlichting heeft namelijk serieuze controle over hoe je je voelt en hoeveel energie je hebt. Warme soorten licht, dus alles van diep rood tot lichtgeel, werkt overdag als een extra energie boost, maar s ’avonds (of als je overdag al moe bent) heeft warm licht juist snel een ontspannend en uiteindelijk vermoeiend effect. Ook is het zachter voor je ogen. Hierom hebben steeds meer moderne beeldschermen een ‘warme modus’. Je schermen zenden namelijk van nature koel licht uit (meestal lichtblauw of wit) wat weer een heel ander effect heeft op je lichaam en je gevoel. Koel licht werkt namelijk aan de ene kant kalmerend en als een stimulus van je intellect, maar aan de andere kant houdt koel licht je ook wakker. Als je dus lang naar een scherm kijkt waar voornamelijk koel licht vanaf komt, is er een grotere kans dat je s ’nachts wakker ligt. Wel blijf je met koel licht meestal beter gefocust op wat je aan het doen bent.

Op je dashboard

Het is dus een kwestie van goed afstemmen wanneer je welk soort licht toepast. Als je een ontspannen sfeer wilt creëren, of juist een energie verwekkende sfeer, is een bepaalde vorm van warm licht een goed idee (hoe roder, hoe meer energie je opwekt). Als je je moet concentreren of lang wakker moet blijven, is koel licht een beter idee. Let wel dat dit slechter is voor je ogen. Deze regels gelden ook voor het dashboard van je auto, iets waar je stiekem toch al gauw uren tegenaan kijkt. Denk goed na over wat voor soort lampjes je hiervoor aanschaft. Zijn jouw lampjes voornamelijk warm of koud? Hoe sterk is je verlichting? Merk je dat je je hierdoor goed concentreert op de weg of juist minder goed?

Als ik iets aan mag raden, dan zijn het de w5w led canbus en de w5w led lampen. Deze heb ik in mijn auto en deze zijn fantastisch. Ze geven me precies de juiste balans tussen ontspanning en alertheid. Ideaal!

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten