Nederlandse mannen en vrouwen kunnen te maken krijgen met haaruitval. Haaruitval is één van de zaken die gepaard gaat met ouderdom, maar het kan ook al op jonge leeftijd voorkomen. Uiteraard vind jij het niet prettig om al op jonge leeftijd kale plekken te krijgen. Gelukkig kun je hier iets aan doen. Je kunt namelijk een haartransplantatie ondergaan. Bij de keuze voor een haartransplantatie ga jij waarschijnlijk niet over één nacht ijs. Logisch, want het is ook niet niks. Daarom is het verstandig goed voorbereid aan de behandeling te beginnen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je in deze tekst wat je moet weten voordat je een haartransplantatie ondergaat bij een haar kliniek.
Hoe gaat een haartransplantatie in zijn werk?
Heb jij nog niet eerder een haartransplantatie ondergaan? Dan ben je vast en zeker benieuwd hoe een haartransplantatie in zijn werk gaat. Allereerst moet je weten dat er bij zo’n transplantatie haren getransplanteerd worden vanuit het donorgebied naar het ontvangstgebied. Het achterhoofd is meest al het donorgebied. Dit komt doordat de haarzakjes op dit gedeelte van jouw hoofd een andere genetische aanleg hebben. Hierdoor zijn ze niet gevoelig voor hormonen. Ook andere zaken die doorgaans haaruitval veroorzaken, zoals stress of een ongezonde levensstijl, hebben meestal geen invloed op haarzakjes uit dit gebied.
Twee methodes voor haartransplantatie
Je weet inmiddels hoe de basis van een haartransplantatie in zijn werk gaat. Nu wil jij ongetwijfeld ook weten hoe de haren verplaatst worden van het donorgebied naar het ontvangstgebied. Dit kan op twee verschillende manieren. We lichten ze hier allebei kort toe:
– Follicular Unit Transplantation (FUT)
Bij deze vorm van haartransplantatie wordt er een stripje huid weggenomen vanaf de achterkant van jouw hoofd. Dit stripje is maximaal 1 centimeter hoog en maximaal 15 centimeter breed. Nadat het stripje verwijderd is, wordt de wond eerst gehecht. De strip wordt vervolgens verdeeld in kleine transplantaten (grafts). Deze grafts worden daarna in het ontvangstgebied geïmplanteerd. Je voelt niks van deze haartransplantatiemethode, want je krijgt plaatselijke verdoving.
– Follicular Unit Extraction (FUE)
Grote verschil tussen de FUT-methode en de FUE-methode is dat je bij laatstgenoemde methode geen litteken overhoudt. Hoe dit kan? Doordat de haarzakjes één voor één verwijderd worden. Dit gebeurt met behulp van een holle micronaald of een boortje. De haarwortels worden vervolgens direct in het ontvangstgebied geplaatst. Hiervoor worden sneetjes gemaakt. Doordat de haarzakjes individueel uit jouw hoofdhuid gehaald worden, ontstaan er slechts kleine wondjes. Hier komt een korstje op, waardoor een hechting niet nodig is. Ook bij de FUE-methode krijg je plaatselijk verdoving.
Is een haartransplantatie na afloop zichtbaar?
Onderga jij een haartransplantatie volgens de FUT-methode? Dan blijft er na afloop een litteken achter. Hierdoor kan het zichtbaar zijn dat jij een haartransplantatie ondergaan hebt. Wanneer je lang haar hebt, is dit niet het geval. Het haar verbergt het litteken dan immers. Heb je kort haar? Kies dan voor de FUE-methode. Er blijft dan namelijk geen litteken achter. Qua haargroei is het overigens nooit zichtbaar dat je een haartransplantatie ondergaan hebt. De nieuwe haren groeien namelijk in dezelfde richting als de rest van het haar op de betreffende plek. Kortom: je kunt een haartransplantatie prima verbergen.