WonenGoed voorbereid met een bouwtechnische keuring

Goed voorbereid met een bouwtechnische keuring

Bij het kopen van een woning is het bijna altijd verplicht een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Op deze wijze komt de bouwtechnische staat van de woning aan het licht, zodat je kennis hebt van eventuele gebreken en kosten die er in de nabije toekomst kunnen zijn. Hypotheekverstrekkers vragen bij een financiering altijd om een bouwtechnische keuring en zullen geen hypotheek verstrekken als deze niet beschikbaar is. Buiten de eis van de bank is het altijd een goed idee om precies te weten hoe de staat is van een woning of ander pand, voor je een bod doet. Verborgen gebreken zoals lekkende waterleidingen en rotte kozijnen kunnen worden verholpen, maar de kosten hiervan kunnen dan ook in mindering gebracht worden op de vraagprijs. Door een uitvoerig bouwkundig rapport op te laten maken door een vakkundig inspecteur heb je zekerheid over de bouwtechnische staat van de woning. 

Onafhankelijk laten keuren

Samen met de inspecteur kun je een onafhankelijk bouwkundig rapport op laten maken. In dit bouwtechnische rapport vind je een gedetailleerde analyse van de staat van het huis. Alle tekortkomingen worden in kaart gebracht, zodat je kunt beoordelen of de benodigde herstelwerkzaamheden binnen het budget vallen. Een verwachte kostenberekening wordt in het rapport bijgevoegd om dit proces te vereenvoudigen. Voor de komende jaren is direct duidelijk welke delen aan vervanging toe zijn en wat gerepareerd kan en moet worden. De inspecteur loopt alles na en zorgt voor een uitvoerige controle, van de kelder tot de zolder. Middels het rapport wordt je gewezen op ieder mankement. Het rapport helpt je dus om een zorgvuldig overwogen bod te doen en een plan van aanpak te maken.

Investeren voor een fikse kostenbesparing

Het bouwkundig rapport kan dus bijzonder kostenbesparend zijn en is de minimale investering dan ook dubbel en dwars waard. Door de verwachte kosten die in het rapport zijn beschreven af te trekken van de vraagprijs kun je een reëel bod doen op de woning. Bovendien kun je dit bod beargumenteren en onderbouwen aan de hand van het bijgevoegde verwachte kostenplaatje. Op deze manier voorkom je verrassingen en teleurstellingen, zodat je zeker van je zaak kunt zijn en een goede deal kunt beklinken.

Keuring ná het bod

Kies je er voor om wegens tijdgebrek of interesse van andere partijen tijd te besparen door het bouwkundig rapport op te laten maken nádat je een bod hebt gedaan? Dan is het raadzaam om in de ontbindende voorwaarden op te laten nemen dat je bod onder voorbehoud is van een bouwtechnische keuring. Zo kun je bij sprake van verborgen gebreken terugvallen op deze clausule en voorkom je alsnog torenhoge kosten en veel gedoe. Of je de bouwtechnische keuring nu voor of na het bod laat uitvoeren, met het uitgebreide rapport maak je alle aandachtspunten inzichtelijk en ben je op de hoogte van eventuele kostenposten in je nieuwe woning.

Kies altijd voor een bouwkundige keuring

Niet alleen voor de aankoop van oudere woningen is het verstandig om de bouwtechnische staat te laten inspecteren. Een keuring door een vakkundig inspecteur voorkomt problemen en kan een enorme kostenbesparing als gevolg hebben. Het belangrijkste is natuurlijk dat jij en je gezin in een veilige woning kunnen wonen, waar je jaren plezier van kunt hebben. Vergeleken bij de mogelijke kosten die onverwachte gebreken kunnen opleveren valt het prijskaartje van een onafhankelijke en erkende inspectie in het niet. Een bouwtechnische keuring is een wijze keuze. Zowel voor de korte als de lange termijn.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten