Vrije TijdBeleggen en derivaten

Beleggen en derivaten

Binnen de financiële wereld zijn er enorm veel mogelijkheden om te investeren en geld te verdienen. Beleggen wordt anno 2020 steeds populairder en ook dat bestaat weer uit verschillende beleggingsproducten. De meest bekende beleggingsproducten zijn aandelen en obligaties, maar er kan ook gekozen worden voor iets risicovollers en iets waar meer financiële kennis voor nodig is. Dit zijn bijvoorbeeld turbo's, sprinter of gestructureerde producten, maar je hebt ook derivaten. Veel succesvolle traders schrijven graag over derivaten, omdat deze de meest fascinerende verhalen opleveren. Dit zijn uiteraard de succesverhalen die je leest, maar er hangen ook wel een aantal risico's aan het gebruik van derivaten. Daarom wordt er geadviseerd om enige kennis op te doen omtrent dit ontwerp voordat je er mee aan de slag gaat. Ben je benieuwd achter de derivaten betekenis en hoe je deze kunt gebruiken? Daar vertel ik je dan graag iets meer over!

Wat zijn derivaten?

Derivaten zijn financiële producten die zijn gebaseerd op een onderliggende waarde. Deze onderliggende waarde kunnen bijvoorbeeld aandelen of grondstoffen zijn. Met een derivaat heeft een koper het recht om een bepaald goed voor een bepaalde koers te open of te verkopen. De derivaten die onder particuliere beleggers het meest bekend zijn, zijn opties, swaps en futures. De onderliggende waarden die een deviraat worden hoofdzakelijk gebruik om risico's te minimaliseren of om te speculeren. Deviraten worden zowel op de effectenbeurs als onderling verhandeld. Wordt dit onderling gedaan, dan wordt dit Over The Counter (OTC) genoemd. Deviraten zijn bij veel beleggers populair omdat de producten goed verhandelbaar zijn en ook de liquiditeit hoog is. Ook zijn er verschillende opties waarmee derivaten te verhandelen zijn. Je kunt door short selling geld verdienen bij een dalende koers, maar je kunt ook meer geld inzetten dan je investeert dankzij een hefboom. Het laat zien dat derivaten heel flexibel en multi-inzetbaar zijn.

Beginnen met beleggen

Ben jij je aan het verdiepen in beleggen en ben je bij de derivaten terecht gekomen? Lees je dan eerst goed in om alle facetten van dit beleggingsproduct te leren kennen. Derivaten zijn voor de iets meer gevorderde belegger, wil jij beginnen met beleggen? Probeer dit eerst dan op iets kleinere schaal en investeer in indextrackers of aandelenfondsen. Hiermee spreid je jouw beleggingen over meerdere sectoren, bedrijven en producten en loop je ook gelijk minder risico. Wil je meer risico lopen met een eventueel hoger rendement? Dan is het handelen in derivaten zeker weten iets voor jou! 

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten