FinancieelEen baan vinden zonder diploma

Een baan vinden zonder diploma

In een kenniseconomie als die van Nederland lijkt het soms alsof je niet zonder een schooldiploma kan. Zeker van jongs af aan wordt er flinke nadruk gelegd op het behalen van een middelbaar school diploma, en daarna een vervolgopleiding te volgen. Toch heeft niet iedereen uiteindelijk een diploma om mee aan te kloppen bij verschillende vacatures. Nou helpt een diploma wel om bepaalde baantjes te krijgen, maar het is absoluut niet onmogelijk om een baantje te vinden zonder een diploma. Met een beetje goed zoeken kun je ook zonder diploma gewoon aan de bak. Veel baantjes vereisen voornamelijk doorzettingsvermogen en gewoon eerlijke arbeid dan dat er een diploma nodig is. Wel is het belangrijk dat je er enigszins vroeg bij bent, want als je boven de dertig bent en geen diploma, maar ook geen werkervaring hebt gaat het erg lastig worden. Hier een aantal tips en ideeën voor het vinden van werk zonder diploma

Doorzetten

Veel vacatures vragen misschien wel om een MBO werk of denkniveau, maar dat betekent niet altijd dat je ook daadwerkelijk op het MBO hebt gezeten. Blijf dus vooral solliciteren op baantjes waarvan jij gewoon weet dat je het zou kunnen doen. Vaak begin je wel met enigszins simpele baantjes zoals aan de lopende band, of schoonmaken, maar dat betekent niet dat het niet leuk kan zijn! Neem bijvoorbeeld de vacature verkeersregelaar. Uiteindelijk werk je vaak wel met collega's of heb je contact met klanten, dus je kan in principe elk baantje zo leuk maken als je zelf wilt. Met een beetje werkervaring in de eenvoudigere baantjes kan je aantonen dat je een bepaald werkniveau hebt. Hiermee kan je gaan solliciteren op baantjes die van zichzelf iets meer interessant zijn.

Neem genoegen

Het is dus behoorlijk belangrijk dat je wél ervaring op doet wanneer je geen diploma hebt. Als je eenmaal 30 jaar bent en je hebt al ruim tien jaar werkervaring, dan is dat vaak een stuk meer waardevol dan een diploma hebben zonder werkervaring. Uiteraard zijn er baantjes waar je gewoon echt een diploma voor nodig hebt, en die zal je niet kunnen uitoefenen. Gelukkig blijft er zo nog meer dan genoeg over. Zeker in het begin is het belangrijk dat je direct hapt bij het aangeboden krijgen van een baantje. Misschien is het een baantje wat je niet zo leuk vindt, maar het is echt heel belangrijk dat je wel die werkervaring opdoet. Je kunt tegelijkertijd blijven solliciteren en kijken op bijvoorbeeld Binck, en zodra je iets beters vindt kan je ook direct overstappen!

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten