Als zelfstandig ondernemer of baas van een mkb weet je waarschijnlijk als geen ander hoe belangrijk het is om de juist energiedeal te hebben. De grootste kostenpost per maand is naast de huur van een bedrijfspand zakelijke mkb energie. Met wisselende energietarieven is de energierekening het ene jaar duurder dan het andere jaar. Misschien heb je daarom al eens stappen overwogen om je zakelijke energiecontract aan te passen. De kans is groot dat je hierbij al eens gehoord hebt van een mkb energiecollectief; een collectief waarin je met andere mkb’ers voor een lagere prijs energie afneemt. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er zijn wel enkele kanttekeningen waar je meer van moet weten.
Betaald lid worden van collectief voor mkb’ers
Je kunt namelijk niet zomaar meedingen met de korting op je energierekening. Hiervoor moet je je als bedrijf inschrijven als een lid van het mkb energiecollectief. Dat klinkt gemakkelijk en dat is het ook; het enige grote nadeel is dat je hiervoor jaarlijks een bedrag moet betalen. Hierbij gaat het niet om enkele tientjes, maar soms om wel honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar. Dat voelt toch een beetje vreemd: geld betalen om daarna pas te kunnen profiteren van korting. Het geld dat je in eerste instantie betaald voor een lidmaatschap is het geld dat je eigenlijk wilde besparen. Dat lijkt ons in ieder geval niet helemaal de bedoeling van een energiecollectief voor mkb’ers waarmee je juist minder geld kwijt wilt zijn.
Energiecollectief geeft geen duidelijk beeld van aanbod
Daarnaast moet je weten dat wanneer je eenmaal lid bent van zo’n mkb energiecollectief je niet kunt profiteren van het totale aanbod van energieleveranciers. Niet ieder energiebedrijf in Nederland doet namelijk mee met dergelijke collectieven. Een mkb energiecollectief wordt als het ware geveild tussen meerdere leveranciers. Ieder energiebedrijf wil immers wel binnen één klap een grote groep nieuwe klanten in hun bestand hebben. Wanneer een energiebedrijf een veiling wint, weet je eigenlijk nooit of je op die manier écht het goedkoopst uit bent. Het kan maar zo zijn dat er een energieleverancier is met een scherper aanbod die niet meedoet aan dit soort energiecollectieven. Via een handige vergelijker weet je ook nog eens supersnel welke leverancier het goedkoopst is. Op Energie-Zakelijk.nl vind je zo’n vergelijker.
Energiecollectief geeft één pakket
Ook profiteer je binnen een energiecollectief voor mkb’ers maar van één pakket omtrent energie. Er wordt als het ware één energiecontract verdeeld over meerdere mkb’ers. Dat is handig wanneer je met ondernemers binnen dezelfde branche in een collectief zit. De kans dat dat gebeurt is gering, waardoor je alsnog veel te veel kunt betalen voor je zakelijke energie. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met individuele situaties. Hierdoor kan het zo zijn dat een bepaald energiecollectief interessant is voor een houtbewerkingsbedrijf omdat hij of zij veel energie verbruikt, maar dat het verre van ideaal is voor een mediabureau waarbij enkel energie wordt verbruikt voor computers, printers en andere kleinere apparatuur. Check daarom voor jezelf na het lezen van dit artikel nog eens of je een mkb energiecollectief zo’n goed idee vindt voor je bedrijf, voornamelijk wanneer je wilt besparen op je energie.