AlgemeenE-sigaret het nieuwe roken

E-sigaret het nieuwe roken

Iedereen kent wel iemand die rookt of wellicht rook je zelf. We weten ook allemaal dat roken schadelijk voor je is. Maar de reden dat mensen vaak (blijven) roken komt door de verslavende stof nicotine die zich bevindt in tabak. Maar wil je nou toch de stap maken en er voor kiezen om te stoppen met roken, dan zijn daar een aantal methodes voor. Een van de methodes is de e-sigaret. Als je volledig wilt stoppen met roken door middel van een e-sigaret dan kun je met een afbouwende nicotinegehalte gaan dampen. In een normale sigaret zit namelijk ongeveer 12 milligram aan nicotine. Als je een vloeistof kiest waar bijvoorbeeld ook 12 milligram in zit dan krijg je net zoveel nicotine binnen als normaal. Als je dit geleidelijk afbouwt naar een vloeistof met 6 milligram en dan nog lager heb je een grotere kans om te stoppen dan als je meteen naar nul gaat. 

Wat is het verschil met normaal roken?

Het allergrootste verschil tussen een sigaret en een e-sigaret is dat er bij een normale sigaret verbranding plaats vindt. Hierdoor komen er een hoop schadelijke stoffen vrij. Bij een e-sigaret vindt er geen verbranding plaats maar verdamping. Je hebt een vloeistof die door middel van verhitting wordt verdampt. Het is geen waterdamp wat je inademt maar damp van een e-liquid. In beide gevallen heb je te maken met de stof nicotine, alhoewel er e-liquids bestaan waar 0 milligram nicotine in zit. Beide vormen van roken zijn slecht voor je, want ook in de dampen zitten schadelijke stoffen. Een e-sigaret is wel minder schadelijk dan normaal roken. Bij normale sigaretten komt er tijdens de verbranding ook stoffen vrij zoals teer en koolmonoxide. Bij dampen hebt je dit niet wat er vindt geen verbranding plaats. Voorheen mocht je nog wel dampen op plekken waar je niet mocht roken. Dat was omdat het niet echt roken is. Tegenwoordig valt het onder tabaks- en rookwarenwet en is het verboden in niet rookzones

Stoppen met roken

Stoppen met roken kan op een aantal verschillende manieren. Een van die manier is zoals ik al eerder heb gezegd door middel van een e-sigaret. Op deze manier hou je het gevoel dat je aan het roken bent. En als je dan telkens met minder nicotine gaat dampen dan kun je op een gegeven moment helemaal stoppen met roken. Een andere oplossing is nicotine kauwgom. Als je de neiging krijgt om een sigaret op te steken kun je zo’n kauwgompje nemen. Deze werkt vrijwel meteen en verminderd dus de trek in een sigaret. Als je al met een e-sigaret bent begonnen kun je ook proberen om op normale kauwgom te kauwen. Normale kauwgom kom soms ook werken als afleiding. Als alternatieve heb je ook nicotine pleisters en nicotine mondspray. Dit alles werkt alleen als je het afbouwend gebruikt en een doel stelt per wanneer je wilt stoppen. Anders stop je wel met roken maar behoudt je je nicotine verslaving. Stoppen met roken heeft maar een heel laag slagingspercentage. Als je weet dat het je niet alleen lukt kun je beter hulp inschakelen voor meer succes.

Welke moet je kiezen?

Er zijn een hoop verschillende e-sigaretten waar je uit kunt kiezen. Ze werken eigenlijk allemaal bijna hetzelfde. Je hebt een e-liquid of een tabak stick die wordt verhit en daardoor kun je de damp inhaleren. Met een elektrische sigaret heb je natuurlijk ook een accu zitten die opgeladen moet worden net als de accu van je mobiele telefoon. Dan bevat het ook nog een coil. Een coil een een klein stukje ijzer met daarin katoen. Het katoen neemt de e-liquid op en het ijzer wordt dan warm waardoor de vloeistof in het katoen verdampt en je dan de damp kunt inhaleren. Je hebt ook een e-sigaret waar je een voor gevulde cartridge bij zit. Deze hoef je dan alleen aan te sluiten om het apparaat en je kunt hem gebruiken. Dan heb je ook nog de IQOS, ook wel bekend als de Heat not burn sigaret. Deze maakt gebruik van echt tabak maar in plaats dat de tabak wordt verbrandt wordt het alleen verwarmd. Vandaar ook de naam Heat not burn, verwarmen maar niet verbranden.

E-liquids

Ik heb het nu al een aantal keer over e-liquids gehad. Waar wat is het nou precies? Een e-liquid is simpelweg de vloeistof die in een e-sigaret gaat. Maar je hebt ze in letterlijk alle smaken. Wil je er een met energiedrank smaak of met vruchten smaak dan kan dat. Er zit namelijk geen verbod op smaken die er gemaakt mogen worden. Ook heb je een tabak smaak als je de smaak mist van normale sigaretten. En dan heb je ook nog de keuze met hoeveel milligram nicotine je wilt gebruiken. Het beste is natuurlijk om zonder nicotine te gaan dampen, nicotine blijft namelijk een zeer verslavende en schadelijk stof. Op de nederlandse markt mag een e-liquid maximaal 20 milligram aan nicotine bevatten. Dit staat gelijk aan een pakje zware shag. 

Onderdelen van een verdamper

Een e-sigaret gaat uiteraard niet voor eeuwig mee. De coil bijvoorbeeld moet je vervangen als de smaak minder wordt. Wanneer dit gebeurt verschilt per persoon. Als je verdamper veel gebruikt zal het wekelijks zijn, mocht je hem weinig gebruiken dan zal het 1 keer in een paar weken zijn. De batterij zal af en toe ook vervangen moeten worden. Vaak moet je dit ieder half jaar doen. Als je merkt dat de e-sigaret minder damp geeft dan voorheen dan kun je hem eerder laten vervangen.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten