AlgemeenDe slimme meter uitlezen gebeurt op afstand

De slimme meter uitlezen gebeurt op afstand

Sinds 2014 krijgt ieder huishouden in Nederland de slimme meter aangeboden. Deze wordt, gratis, geplaatst in plaats van de bekende meter. Het voordeel van deze slimme meter is dat je er geen omkijken meer naar hebt. De slimme meter uitlezen gebeurt zonder dat je er voor hoeft thuis te blijven. Sterker nog, er komt, na het plaatsen van de slimme meter, ook niemand meer aan de deur.

Nog meer voordelen aan de slimme meter uitlezen

  • Je hoeft geen offertes op te vragen voor het plaatsen van een slimme meter. Deze meter wordt gratis verstrekt en geïnstalleerd. Dat is een hele verbetering ten opzichte van de oude meters. 
  • Je hoeft geen meterstanden meer in te vullen en op te sturen. Dat was al gemakkelijker sinds dat online kon, maar nu hoe je er helemaal niet meer bij na te denken.
  • De meteropnemer kan met pensioen. Die hoeft echt niet meer langs de deuren om de meterstanden te noteren.
  • Je hebt er geen werk aan. Het opnemen van de meterstanden gebeurt op afstand, zodat je er niet voor thuis hoeft te blijven. Je hoeft ook geen handelingen uit te voeren of op knopjes te drukken.
  • Je actuele meterstanden zijn altijd bekend bij je energiebedrijf. Zo betaal je nooit te veel of te weinig.

Zijn er ook nadelen aan een slimme meter?

Eigenlijk kan ik ze zo niet bedenken. De slimme meter zorgt voor duidelijkheid en overzichtelijkheid, zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen. Daarbij is het apparaat dus gratis.

Je zou kunnen denken dat er dus altijd iemand is die met jou en je energieverbruik meekijkt. Een soort “Big brother is watching you”, maar dat is helemaal niet aan de orde. Er kijkt niemand mee naar wat jij met je energie doet. Als je dat zou willen, kun je via de app wel tips en adviezen ontvangen.

Werk samen met je slimme meter

Door zelf goed de meterstanden in de gaten te houden en een app te installeren, kun je precies zien welke apparaten in jullie huis de meeste energie verbruiken. Je kunt er dan voor kiezen om over te stappen naar apparaten met een beter milieukeurmerk. Stap je bijvoorbeeld over van een koelkast met keurmerk B naar een koelkast met keurmerk A++? Dan zul je het verschil goed zien. Zeker wanneer je je slimme meter ieder kwartier laat meten. Je hebt dan het meest actuele verbruik precies in kaart gebracht.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten