AlgemeenWinkel failliet? Aanbetaling gedaan? Hoe los je dat op?

Winkel failliet? Aanbetaling gedaan? Hoe los je dat op?

Wanneer je aankopen doet, ben je meestal verzekerd van een productgarantie of eventueel fabrieksgarantie. Dat is natuurlijk prettig, mocht het product kapot gaan. Maar soms gaan winkels failliet en dan kun je helaas niet verhalen op de productgarantie. Wel op de eventuele fabrieksgarantie. Contact opnemen met de fabricant is in dat geval een goed idee. Maar hoe zit het nu in de volgende situatie: Je hebt een mooie bank gekocht en ziet uit naar de levering ervan. Je hebt een aanbetaling gedaan en wacht geduldig om het moment dat je lekker op je nieuwe bank kunt zitten. Maar, wat doe je wanneer de winkel failliet is? Ben je nu je aanbetaling kwijt? Niet per se! 

Bedrijf failliet en nu?
Als je een flink bedrag hebt betaald als aanbetaling voor bijvoorbeeld een bank, en de winkel gaat failliet dan wil je natuurlijk dat er iets gedaan kan worden. Dat je zonder bank zit is nog te overzien, maar dat je het geld kwijt zou zijn, is natuurlijk zonde. Gelukkig hoeft dit niet het geval te zijn als je bij een CBW-erkende winkel hebt gewinkeld. Zodra een winkel failliet is gegaan wordt er een curator aangesteld. Deze is verantwoordelijk voor de verdere financiële beslissingen van het bedrijf dat failliet is gegaan. De curator dient uitspraak te doen over wat er moet gebeuren met o.a. de levering van goederen of een aanbetaling. Als dat gebeurd is, kun je aanspraak maken op de aanbetalingsregeling.

Aanbetalingsregeling: hoe werkt dat? 
Wanneer er door de curator uitspraak is gedaan, kun je je melden bij Stichting Garantiegelden CBW. Deze zullen nagaan of je in aanmerking komt voor de regeling. Wanneer dit het geval is, word je daarover bericht. Er dient te worden gekeken naar jouw specifieke situatie en naar hoe het bedrag dat je hebt aanbetaald eventueel kan worden verrekend. Een oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je een andere bank kunt kopen bij een andere CBW-erkende winkel. De aanbetaling gaat dan af van het nieuwe aankoopbedrag.

Wanneer je een aankoop wilt doen, is het dus altijd verstandig om te kijken of het een CBW-erkende winkel betreft. Mocht er onverhoopt iets misgaan met het bedrijf, dan is fijn om te weten dat je niet de dupe hoeft te worden van bijvoorbeeld een faillissement.

 

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten