WonenWat je moet weten over digitale meters en zonnepanelen in 2021 in...

Wat je moet weten over digitale meters en zonnepanelen in 2021 in België

Twijfel jij of zonnepanelen aanschaffen nu nog wel zo’n goed idee is door de digitale meter? Dat is helemaal niet nodig! De digitale meter neemt namelijk niet alleen werk uit jouw handen, maar zorgt mogelijk ook dat je minder hoeft te betalen. Zo meet dit handige apparaatje jouw elektriciteitsverbruik en hoeveel je toevoegt aan het net. Vervolgens stuurt hij je verbruik door naar je netwerkbeheerder. Je hoeft het dus niet meer allemaal zelf te noteren en in de gaten te houden. Je krijgt zelf op deze manier ook meer inzicht in je energieverbruik. Dit kun je namelijk checken wanneer je maar wilt. Dus ga jij ook over tot het plaatsen van een digitale meter en zonnepanelen?

Geld besparen met zonnepanelen

Maar hoe werkt dat dan, het geld besparen dankzij die slimme meter? Het is vrij simpel. Omdat deze meter de productie en het verbruik van elektriciteit apart registreert, valt er precies te weten hoeveel elektriciteit je van het net haalt. Op deze manier betaal jij als zonnepaneel eigenaar dus enkel nettarieven betalen op dat wat zij daadwerkelijk van het net halen. Hierdoor betaalt maar liefst 60% van zonnepanelen eigenaars minder geld met een digitale meter. De resterende 40% zal wel meer betalen, maar dit zijn slechts enkele euro’s per maand.

Hoe ga je om met zo’n digitale meter?

Stel, je hebt zonnepanelen en een digitale meter. Hoe zorg je dan dat je zo min mogelijk hoeft te betalen? Dat doe je natuurlijk door zo weinig mogelijk van het net te halen en zo veel mogelijk je eigen zonnepanelen te gebruiken. Dat klinkt vrij simpel. Maar het is nog geen volledig antwoord op de vraag. Dus hoe doe je het precies? Om zo weinig mogelijk elektriciteit van het net te halen moet je voornamelijk overdag je elektriciteit gebruiken, wanneer de zon volop schijnt.

Slim omgaan met zonne-energie

Heb je een wasje te draaien? Doe dit dan terwijl de zon nog volop schijnt! Zet ook de vaatwasser alleen overdag aan. Wasmachines, vaatwassers en elektrische boilers zijn natuurlijk gemakkelijk overdag te gebruiken, maar hoe doe je dat met een elektrische wagen? Het kan best moeilijk worden om deze alleen overdag op te laden, aangezien je de wagen waarschijnlijk overdag nodig hebt om naar werk te rijden. De oplossing is niet perfect, maar kan energieverbruik van het net wel wat verminderen. Laad je elektrische wagen overdag op in het weekend, bij thuiswerk en op vrije dagen. Zo ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Wat zijn eigenlijk de voordelen van een slimme meter?

Dat is een zeer goede vraag met een nog beter antwoord! Met een slimme meter zorg je ervoor dat je elektriciteitsfactuur daalt, dat je woning minder afhankelijk is van het net en het E-peil van je woning stijgt. Ook zal door deze slimme investering de waarde van je woning stijgen. Natuurlijk hebben zonnepanelen altijd nog het geweldige voordeel dat ze jouw huis een stuk milieuvriendelijker maken. Met behulp van de slimme meter gebruik je alleen maar minder elektriciteit van het net, waar door het zelfs nog een stukje milieuvriendelijker wordt.

Wennen aan een slimme meter

Omdat de digitale meter nu verplicht is en iedereen dus een nieuwe, slimme meter moet aanschaffen is het wel zo handig dat je ook weet hoe deze werkt en hoe je ermee omgaat. Gelukkig is dat niet al te moeilijk, je zult het al snel onder de knie hebben. Aangezien de meter natuurlijk het werk uit jouw handen neemt zal dit systeem zelfs makkelijker zijn in de omgang dan eerdere werkwijzen. Het milieuvriendelijker leven wordt je zo dus eigenlijk een heel stuk makkelijker gemaakt! Dat is een fijn gevoel.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten