Waarom zou je zelf je samenvattingen maken?

0
310

Studeren is hard werken. Het is meer dan zo hier en daar een college volgen en af en toe eens een boek openslaan. Tenminste, als je je studie succesvol wilt afronden. Je moet samenvattingen maken, lezen, alle colleges volgen die je maar kunt volgen, aantekeningen maken, je aansluiten bij een studiegroep en ook nog eens een leven hebben naast je studie. En dus kiezen veel studenten ervoor om alles een beetje half-half te doen. Een samenvatting maken is nog niet zo gemakkelijk en je zult echt stapsgewijs te werk moeten gaan. Stuvia kan je daarbij helpen. Op de website staat een compleet stappenplan. Maar je ziet ook op de site van Stuvia dat je heel gemakkelijk samenvattingen van anderen kunt kopen. Je zou denken dat je dan zelf niet meer aan de gang hoeft te gaan…

Samenvattingen maken is een belangrijke studie-tool

Je hebt misschien het idee dat als je een samenvatting online koopt je zelf geen moeite meer hoeft te doen. Je leest de samenvatting van een ander door en dan heb je het idee dat je het allemaal wel weet. Maar wat nu als je de samenvattingen van anderen gebruikt om je eigen samenvattingen te verbeteren? Dat is een veel beter plan. Je kunt de samenvatting van een ander er dan naast houden en ondertussen je eigen samenvatting maken, in je eigen woorden.

Je eigen woorden blijven je het best bij

Studieboeken zijn, over het algemeen, geschreven in nogal ambtelijke taal. En dat maakt dat je de informatie uit deze boeken slecht kunt onthouden. Jij denkt niet in ambtelijke taal. Het is dus erg verstandig om samenvattingen te maken in je eigen woorden. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat je alles daadwerkelijk begrijpt en krijg je inzicht in zaken die je nog niet duidelijk zijn. Maak, sowieso, een begrippenlijst met de uitleg in jouw woorden. Je zult zien dat je meer weet dan je denkt.

Verkoop je samenvatting online

Je hebt er misschien nog niet eerder over nagedacht, maar wist je dat jouw samenvattingen geld waard zijn? Je investeert je tijd in het maken van een goede samenvatting en het met goed gevolg afleggen van een tentamen of toets. En dan? Dan verdwijnt je samenvatting ergens in een mapje op je laptop of in een ordner in de kast. Maar wat nu als jouw samenvatting echt goed is? Dan is dat gewoon zonde! Je kunt je samenvattingen online verkopen en er zo nog wat op verdienen ook!