WonenVal met de mooiste deur in huis, alle tips voor de juiste...

Val met de mooiste deur in huis, alle tips voor de juiste binnendeur

Verbouw- of verhuisplannen? Van de badkamertegels tot de gordijnen, er valt veel te kiezen en er komt veel op je af. Bij een aantal zaken ben je dan snel geneigd om te gaan voor een standaardoptie, wij zien vaak dat binnendeuren hier één van is. Zonde.

Een snelle keuze hierbij is iets waar je echt spijt van kunt krijgen. Niet alleen omdat ze niet de stijl uitstralen die jij mooi vindt, ook qua kwaliteit merk je al snel verschil. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij onze tips op een rijtje gezet om je wegwijs te maken in de wereld van binnendeuren;

1. Denk deur

Mocht je nog in de ontwerpfase zitten van je huis of verbouwing, dan heb je geluk! Vaak wordt er bij de grootte van deurposten in een huis gekozen voor de standaardafmetingen en worden de binnendeuren zelf pas later uitgezocht. Wij raden aan om dit om te keren, een andere keuze kan je huis namelijk een geheel andere uitstraling geven.

Steeds vaker zien wij kamerhoge of openslaande deuren. Merken als Svedex, Skygate en Austria hebben hier stijlvolle opties voor. Dit soort deuren geven een ruimtelijk en licht effect aan een ruimte, zeker wanneer er glas wordt gebruikt. Zitten er al standaard deuren in je huis? Vaak valt de verbouwing relatief mee om een deurpost groter te maken, het effect is daarentegen wel groot!

2. Gooi de deur goed dicht

In elk huis wordt een deur wel eens íets harder dichtgegooid dan wenselijk. Ook een trap van frustratie hebben de deuren hier wel eens te verduren gehad. Uiteraard niet alleen hiervoor, maar ook om andere redenen is het goed voor een kwaliteitsdeur te kiezen. Er zit namelijk aardig verschil tussen een standaard boarddeur en een deur die massiever van binnen is.

De zogenaamde honingraat, tubespaan of de volspaan deur zien wij vaak terug. De honingraat is van binnen voorzien van board in de vorm van een, hoe verassend, honingraat. Dit zorgt ervoor dat de deur licht is, maar niet super isolerend. Bij de tubespaan is dit al beter en deze is daardoor ook zwaarder. Bij de volspaan is hij helemaal van binnen ‘vol’ gemaakt, waardoor hij goed isoleert en zwaar aanvoelt. Deze zijn duurder dan de andere opties.

Wil je helemaal voor kwaliteit gaan, dan kan je massieve houten deuren kiezen. Deze kunnen wel door het klimaat qua omvang soms wat gaan veranderen. Dit zorgt voor klemmende deuren. Bij de stalen en glazen deuren geldt dit uiteraard niet. Kijk eens bij merken als Austria, Bruynzeel of Svedex. Zij hebben allerlei opties in hun aanbod en leveren goede kwaliteit.

3. Kleur bekennen

Houd je wel van een kloddertje hier en daar? Dan kun je voor een basisvariant gaan. Mocht je geen zin hebben om te verven en schuren, dan kun je de deuren in kleur bestellen of een tussenoptie zodat je alleen nog hoeft af te lakken. Het is aan jou! Zeker bij uitzonderlijke kleuren zul je zelf aan de bank moeten. Kies je voor gemak, bij deuren van het merk Svedex hoef je bijvoorbeeld niks meer te doen. Ideaal.

4. Meten is weten

Je kunt wel mooie stalen deuren uitzoeken voor je jaren’20-woning, maar realiseer je wel dat dit (vaak niet) automatisch past. Hiervoor zul je de deurkozijnen moeten aanpassen of deuren op maat moeten laten maken. Bij hout heb je het voordeel dat je de specifieke maten nog aan kunt passen door de deur bij te zagen en schaven. Zo zijn de kamerhoge binnendeuren van Austria qua lengte nog tot 10 centimeter aan te passen. Mocht je er niet uitkomen, vraag een expert!

5. Hang niet op!

Het klinkt niet lastig, even een deur afhangen. Maar vergis je niet, dit is een klusje voor de pro’s onder ons. Het ligt nog wel aan het type deur qua complexiteit; Je hebt opdekdeuren en stompe deuren. In dat laatste geval valt de deur precies in het kozijn, hierdoor laat hij weinig tocht door. Bij opdekdeuren blijft er een randje buiten het kozijn, deze monteren is eenvoudiger.

Mocht je naast een stompe deur helemaal voor een strakke look gaan, dan is het integreren van de scharnieren in de deur een prachtige optie. Dit maakt het plaatsen nog lastiger. En hebben we het al over de deurklink/gat gehad? Juist! Afhangen is een complexe klus.

6. Kom beslagen ten klus

Met een deur alleen ben je er nog niet, zojuist hebben we de type scharnieren al aangestipt. Daarnaast is er nog het deurbeslagbeslag, oftewel de klink en dergelijke. Dit maakt de look van je deur af. Verdiep je hierin en bestel het idealiter allemaal (inclusief scharnieren/kozijnlijsten) bij één (web)shop. Zij kunnen je adviseren over een passend geheel. Weet je zeker dat het past als een deur.

Kortom, mooie deuren zijn echt een toevoeging aan je interieur. Van staal, glas tot massief hout, er is veel mogelijk. Kom je er niet helemaal deur? Laat je dan goed informeren en kijk online rond voor inspiratie.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten