Typische gebaren van gastvrijheid

0
675
koffiebonen

Het concept ‘gastvrijheid’ is een eeuwenoud gebruik, wat in iedere cultuur enorm hoog in het vaandel staat. Zelfs in tijden van oorlog zijn er gebruiken en regels van gastvrijheid, bijvoorbeeld niet elkaar doodschieten tijdens een vredesoverleg. Ook in Game of Thrones, waar iedereen elkaar om niets vermoord, wordt er neergekeken op de Freys voor het doden van de Robb Stark tijdens the red wedding. Want ook hier werd het gebruik van gastvrijheid beledigd. Sommige religies geloven zelfs dat je enorm veel ongeluk over je afroept wanneer je je niet aan de regels van gastvrijheid houdt. Hiermee kan je namelijk de woede van de goden over je afroepen. Zowel daarom, en omdat het simpelweg beleefd is, is het belangrijk om wel bepaalde gebaren van gastvrijheid te laten zien.

Koffie

Een heel simpel maar effectief gebaar van gastvrijheid, is je gast koffie aanbieden. Met koffie kun je ook bijna nooit misgaan. Koffie gemaakt van echte koffiebonen is echt het toppunt van gastvrijheid. Natuurlijk is iedere andere vorm van koffie ook goed, het gaat immers om het gebaar dat hoort bij gastvrijheid. Maar wanneer je het beste van het beste wilt voor zowel de gast als jezelf, is bonenkoffie het beste. Een echt typische Nederlandse gewoonte, is om bij de koffie ook een koek aan te bieden. De bekende Nederlandse gewoonte van een koek bij de koffie is bij iedereen bekend als een teken van gastvrijheid. De meeste Nederlanders vinden het eigenlijk schandalig als ze geen koekje bij de koffie krijgen in een restaurant. Thuis ben je het immers ook gewend dat je een koekje mag bij de koffie.

Jas ophangen

Het klinkt misschien heel raar en vanzelfsprekend, met het ophangen van een jas is enorm beleefd en laat gastvrijheid zien. Wanneer je vaker bij iemand op bezoek komt, heb je vaak de neiging om je spullen gewoon ergens neer te gooien. Ondertussen weet je immers toch wel dat dat gewoon kan. Maar zeker wanneer iemand voor het eerst bij je op bezoek komt, is het enorm belangrijk om aan te bieden de jas op te hangen. Je kunt immers niet aannemen dat mensen meteen weten waar jij de spullen wil hebben. Wanneer je dat niet doet, houden ze misschien de jas aan. Dit getuigd van ongastvrijheid, aangezien het aanhouden van een jas het gevoel geeft dat je zo weer weg moet. Dit is dus het tegenovergestelde van gastvrijheid. Maar ook voor mensen die wel vaker bij je thuis komen is het leuk als je gewoon aanbiedt om de spullen aan te nemen.