AlgemeenMijn cozy tuin is klaar voor de winter

Mijn cozy tuin is klaar voor de winter

Vorige week schreef ik over de gezellige overkapping die ik in mijn tuin heb gemaakt. Wat heb ik daar enorm veel plezier van zeg! Maar nu ik meer tijd in deze ruimte besteed, zie ik ook meer onderhoud wat in de tuin moet gebeuren. In de winter is de tuin in principe in rust. Fanatiek snoeien, zaaien en planten kun je beter voor het voorjaar bewaren, zeker nu het zo ontzettend koud is. Toch zijn er wel werkzaamheden die in de winter moeten gebeuren. Op deze manier houd je de tuin netjes en kun je in het voorjaar en de zomer weer van de mooie (bloeiende) planten genieten. Ik neem je mee in mijn tuinonderhoud!

1. Planten beschermen tegen de vorst

Ik ben begonnen met het naar binnen halen van mijn potplanten. Deze zouden de vrieskou van dit weekend namelijk niet overleven. De potten heb ik op zolder gezet, waar het warm genoeg is maar niet te warm. Voor de kwetsbare planten die in de grond zitten heb ik stro gekocht om ze goed mee in te pakken. Dit zou de vaste planten moeten beschermen tegen de kou.

2. De bomen snoeien

Hoewel je wel voorzichtig moet zijn, is de winter een goed moment om bomen te snoeien. Ik vind gereedschap met benzine snel nogal vies en onhandig. Een lang snoer is ook vragen om (doorzaag-)problemen. Daarom gebruik ik hiervoor accu tuingereedschap. Op dit moment kies ik er echter voor om helemaal niet te snoeien, nu het buiten regelmatig onder nul is. Wanneer je gaat snoeien tijdens vorst zal de boom teveel beschadigen en hier niet meer van herstellen. De wintersnoei bewaar ik daarom voor een periode wanneer het weer iets warmer is en er een paar dagen geen vorst is voorspeld.

3. Vogelvoer

Het hoort misschien niet per se bij tuinonderhoud, maar voor mij wel heel erg bij de tuin: vogeltjes. Ik kan er enorm van genieten om te kijken naar de roodborstjes, koolmezen en mussen in mijn tuin. In de winter hebben deze beestjes het moeilijk om voedsel te verzamelen. Daarom help ik ze graag een handje. Ik hang vetbollen en netjes met pinda’s op om de vogels bij te voeren. De tuin is op deze manier niet alleen voor mij, maar ook voor deze gevederde vriendjes.

4. Buitenkraan afsluiten

In de winter is het niet nodig (of wenselijk) om de planten of het gazon water te geven. De buitenkraan gebruik ik daarom ook niet. Nu het wat is gaan vriezen heb ik besloten om de buitenkraan af te sluiten. Zo voorkom ik dat het water in de leidingen bevriest, uitzet en de leidingen doet springen.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten