Er komt nogal wat kijken bij het kopen van je huis

0
339
Renteverwachting

Want wat kun je lenen, waar is het verstandig om je hypotheek af te sluiten en hoe zorg je dat de kosten binnen de perken blijven. Je kunt niet zomaar uitgaan van de hypotheek van je ouders of vrienden. De hypotheekvoorwaarden veranderen en ook de renteverwachting is steeds weer anders. Je zult dus echt zelf op zoek moeten gaan naar de beste hypotheek voor jouw situatie. En dat klinkt dan weer moeilijker dan het is. Want je kunt online al heel veel informatie vinden. Natuurlijk laat je de uiteindelijke hypotheek uitrekenen door de hypotheekverstrekker en/of de bank, maar de basis kun je prima zelf aanpakken.

Zo kun je online de hypotheekrente vergelijken

Je vult heel gemakkelijk de gegevens in waarover je meer informatie wilt. Dit kan anoniem, je krijgt dus niet direct mails en telefoontjes van verschillende hypotheekaanbieders. Zo kun je zelf gemakkelijk de hypotheekrente vergelijken. En dat kan flink lonen. Want al lijken de rentes elkaar niet zoveel te ontlopen, een paar procentpunt kan per maand al een flink verschil maken. Je kunt bij het vergelijken van de hypotheekrente kijken naar verschillende hypotheken (annuïtair, lineair en aflossingsvrij) en ook kun je verschillende rentevaste periodes invullen (van 1 tot 30 jaar). Door het aankoopbedrag van de woning en het gewenste hypotheekbedrag dan in te vullen, zie je al snel welke bank het voordeligst voor jou zou kunnen zijn.

Hoe zit het met de renteverwachting?

Dat is, zoals de term al zegt, een verwachting. Een voorspelling. Net als het weer. Deze renteverwachting wordt zo goed mogelijk gedaan, er wordt gekeken naar een zelfde periode over de afgelopen jaren. Maar garanties geeft een renteverwachting niet. Net als de weersvoorspelling dus. Staar je dus niet blind op de renteverwachting, zorg dat je de actuele rente goed in de gaten houdt. De renteverwachting kan goed uitpakken, maar kan je ook op het verkeerde been zetten.

Kan ik dan direct een hypotheek afsluiten?

Heel soms staan banken toe dat je online, zonder adviesgesprek, een hypotheek kunt afsluiten. Maar eigenlijk is dat niet aan te raden. Je wilt immers zeker weten dat je echt de beste optie kiest. Het kan zomaar zijn dat er wijzigingen aankomen waar jij niet van op de hoogte bent. Een hypotheekadviseur weet van de hoed en de rand en zal altijd de beste hypotheek voor jouw situatie vinden. Door een gesprek aan te gaan, zorg je ook dat je nog meer inzicht krijgt in wat al die termen nu eigenlijk betekenen. Want, laten we eerlijk zijn, hypotheken zitten soms maar lastig in elkaar.