WonenHoe kiest u de juiste schutting?

Hoe kiest u de juiste schutting?

Om een tuin mooi af te scheiden is het plaatsen van een schutting een goede oplossing. Er zijn echter zoveel opties beschikbaar dat het niet makkelijk is om een keuze te maken. Daarom lichten we hieronder een aantal aandachtspunten toe bij het kiezen van de juiste schutting, die u op weg kunnen helpen bij deze keuze.

Duurzaamheid

De levensduur van de schutting speelt een belangrijke rol. Zo gaat een hout beton schutting langer mee dan een wilgenscherm of een tuinafscheiding van grenenhout. Dit komt doordat het houten tuinscherm bij een hout-beton schutting op een betonnen onderplaat staat, waardoor deze niet in contact komt met de grond. Dit zorgt ervoor dat deze minder snel zal rotten en maakt de schutting tevens een stuk steviger.

Een andere duurzame oplossing is een dubbelstaafmat hekwerk. Door de robuuste metalen constructie heeft deze tuinafscheiding een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Daarnaast heeft dit hekwerk weinig tot geen onderhoud nodig, waardoor u lang zonder omkijken kunt genieten van een strakke omheining. Liever toch een schutting van hout? Dan is het goed om te kijken naar de houtsoort. Zo is douglas hout een hardere houtsoort dan bijvoorbeeld grenen- of vurenhout, waardoor deze over het algemeen langer mee zal gaan.

Onderhoud

Naast de duurzaamheid speelt de hoeveelheid onderhoud ook een rol. Zoals net al benoemd is een dubbelstaafs hekwerk een goede onderhoudsvrije optie. Een andere onderhoudsvrije oplossing is een schutting van composiet. Deze materiaalsoort is een combinatie van kunststof- en houtvezels, waardoor het goed tegen vocht en schimmel kan. Daarnaast verkleuren de composiet rabatplanken na montage maar heel licht en blijven daarna hun kleur behouden, zonder dat daar beits of olie aan te pas komt.

Wanneer u het geen probleem vindt om wat tijd te besteden aan onderhoud, is een houten schutting een goede keuze. Hierbij kunt u deels zelf een keuze maken in de hoeveelheid onderhoud. Hout vergrijst namelijk na verloop van tijd door weersinvloeden, wat het een luxere, strakke uitstraling geeft. Echter wanneer u de originele kleur mooier vindt, kan deze vergrijzing tegengewerkt worden door het hout te behandelen met olie of beits.

Plaatsing

U kunt ervoor kiezen om de schutting door een professional te laten monteren. Wanneer u het liever zelf doet, zijn er wederom verschillende schuttingopties die het plaatsen gemakkelijker of uitdagender kunnen maken. Zo zijn er kant-en-klare tuinschermen verkrijgbaar die aan tussenpalen gemonteerd kunnen worden, of schaft u het tuinhout los aan om de schutting helemaal zelf te maken. Voor de gemakkelijkste plaatsing zijn Betowood betonpalen een goede keuze. Deze palen zijn voorzien van een sleuf waar de tuinschermen eenvoudig in geschoven kunnen worden.

Bij het kiezen van een schutting komen veel opties kijken. Hierbij is het goed om te kijken naar de eigenschappen van verschillende materiaalsoorten en de manieren waarop de tuinafscheiding geplaatst kan worden. Zo komt u niet voor verassingen te staan en geniet u lang van een prachtige schutting.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten