Vrije TijdEen uniek afscheid

Een uniek afscheid

Veel mensen vinden het lastig na te denken over de uitvaart van dierbaren. Hoe zorg je nou dat een uitvaart recht doet aan die bijzondere persoon? Hoe maak je het, ondanks het verdriet, toch een mooie dag, waar men gemoedelijk op terug kijkt? In deze blog schrijf ik tips hoe je een passende uitvaart voor iemand kan organiseren.

1. Accepteer hulp

Een uitvaart organiseren kan erg lastig zijn, zeker wanneer het een plots overlijden betreft. Niet alleen sta je vaak nog midden in het rouwproces, er komen ook allemaal onverwachte vragen, waar je soms zelf geen antwoord op heb. Accepteer daarom hulp van een uitvaart begeleider, of vraag familieleen om hulp. Ook kan je gasten betrekken bij de uitvaart. Misschien zijn er meerdere mensen die iets willen vertellen, die graag bloemen of een hapje verzorgen waar de overledene erg van hield.

2. Locatie

Het ene uitvaart centrum is het andere niet. De locatie kan heel veel impact hebben op het verloop van de dag en de algemene sfeer. Zoek een locatie uit die past bij de overledene. Dit kan ook een strandtent of kroeg zijn. Als je niet zeker weet of een locatie open staat voor een uitvaart, vraag dan een begrafenis ondernemer dit voor je uit te zoeken.

3. Favoriet eten en drinken

De uitvaart afsluiten met een hapje en drankje zorgt al vaak voor een wat comfortabelere stemming. Was de overledene een echte zoetekauw? Misschien is zijn of haar favoriete taartje dan wel een geschikte optie om te serveren. Misschien was de overledene wel verzot op een bepaald type wijn. Vraag de cateraar dan deze wijn te schenken, om een gepaste gezamenlijke toast uit te brengen.

4. (Live) muziek

De juiste muziek voor een uitvaart kiezen is geen makkelijke opgave. Je kan er voor kiezen de liedjes waar iemand erg van hield live te laten spelen. De sfeer wordt dan gauw intiemer. Nog een stapje hechter wordt het wanneer familieleden een instrument bespelen. Durf hier naar te vragen. Mocht de overledene nou ontzettend van een opzwepend vrolijk nummer houden, dan is dit juist een mooie afsluiter van de dag. Laat men met een opgewekt gevoel naar huis gaan en misschien wel samen meezingen.

 5. Persoonlijke kist en vervoer

Misschien past een klassieke kist en zwarte rouwauto wel helemaal niet bij het karakter van de overledene. Durf dan af te wijken. Er zijn voldoende alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan kisten die je voor de begrafenis kan beschrijven met een laatste groet, of een kist bedrukt met foto’s. Ook met het vervoer kan je variëren, denk aan vervoer middels een koets of uitvaartfiets. Er zijn genoeg manieren om ook hier een personal touch aan te geven.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten