De perfecte raamdecoratie met duettes of rolgordijnen

0
409

Gordijnen uitzoeken is een van de lastigste keuzes als het aankomt op het huis decoreren. Je wil warme en gezellige gordijnen, maar ze moeten ook niet te veel licht doorlaten als je het donker wil maken in de kamer. Daarnaast moeten ze ook handig zijn en wil je graag dat ze passen bij de hele sfeer van je huis. Met duettes of rolgordijnen kan je bijna niet de mist in gaan. Simpel, elegant en altijd in de juiste sfeer te vinden bij wat voor inrichting je dan ook hebt.

Duettes

Wat zijn duettes eigenlijk? Misschien ken je deze gordijnen eerder onder de naam honinggraad of plissé. Duettes zijn eigenlijk plisségordijnen met een dubbele stof. Doordat de stof zicht uitstrekt als je het gordijn naar beneden doet, ontstaat er een vorm die lijkt op een honinggraad. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar brengt ook nog vele voordelen met zicht mee. Zo heeft dit bijzondere gordijn een isolerende werking. Door de honingraadvorm zit er in de holle kamers van de plissé stilstaande lucht. Dat zorgt ervoor dat warmte aan de ene kant van het gordijn blijft en koude lucht tussen het gordijn en het raam in blijft zitten. Daarom zijn plisségordijnen of duettes zeer geschikt voor mensen die ramen hebben van enkel glas.

Rolgordijnen

Dan zijn er ook nog rolgordijnen. Deze gordijnen klinken misschien wel heel saai omdat ze in de minimalistische jaren van interieurstyling vooral in veel saaie kleuren gebruikt werden, maar het hoeft niet saai te zijn! Deze gordijnen zijn eigenlijk altijd wel ideaal. Je hangt ze makkelijk op, ze zijn effectief en je hebt het hele raam zo bedekt als je dat wil. Je hoeft alleen maar even aan het koortje te trekken. Rolgordijnen geven nog altijd een minimalistische sfeer, dus als je houdt van geen gedoe, is het rolgordijn een goede keus voor jou. Daarnaast trekt het ook weinig aandacht. Zo kan je de focus leggen op andere meubelstukken of decoratie in huis.

De afwerking

Een rolgordijn kan op verschillende manieren worden afgewerkt aan de onderkant. Bijvoorbeeld met een decoratieve onderlat, een eenvoudig stiksel of een roede of schulprand. De laatste twee zijn de afgelopen jaren steeds minder populair geworden om aan het rolgordijn te hangen, maar het kan nog steeds in de afwerking. Kies voor een kleur die mooi staat in de kamers waarin je de gordijnen wil ophangen. Meestal is een neutrale kleur voor gordijnen een simpele maar toch sfeervolle keuze. Ga voor chique met rvs-kleurig systeem en een onderlat van roestvrijstaal. Dat gaat jarenlang mee en zorgt voor een luxe uitstraling. Zo blijven de rolgordijnen allerminst saai en heb jij een mooie afwerking voor de ramen.