AlgemeenWat doe jij met je afval?

Wat doe jij met je afval?

Afval, we produceren het steeds meer en meer. Zo kennen we natuurlijk ons voornaamste afval, huisafval, maar wist je dat je daarnaast nog veel meer afval produceert? Afval is eigenlijk alles wat je niet meer gebruikt en dat hoeft in eerste instantie niet perse slecht of schadelijk te zijn voor het milieu. Het ligt er maar helemaal aan wat je met het afval doet. In dit blog vertellen we je graag alles over de soorten afval en wat je er mee kunt doen.

Hout

Hout komt vooral voor in gebouwen of bouwwerken. Het is een prima materiaal waar dingen van gebouwd kunnen worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van meubels maar ook huizen of zelfs boten. Hout is een natuur eigen materiaal en wordt veel makkelijker afgebroken dan bijvoorbeeld puin (mits het niet bewerkt is). Afval dat bij hout mag zijn onder andere spaan- en vezelplaten, verschillende boarden, massief behandeld hout, heipalen van hout en geperst hout. Dit afval kan het beste worden hergebruikt of gerecycled.

Puin, bouw- en sloop afval

Puin is meestal afkomstig van steenachtig materiaal. Hierbij kun je denken aan muren, tegels, beton of dakpannen. Steen is in principe ook een natuur eigen materiaal maar wordt door de natuur veel minder snel afgebroken. Dit afval kan wel weer goed worden gerecycled mist het goed wordt gesorteerd. Wil je puin afvoeren? Dan kun je het beste een container huren zodat alles gemakkelijk en in een keer vervoerd kan worden. Naast puin komt er soms nog meer afval vrij als we bijvoorbeeld aan het verbouwen zijn. Je kan hierbij denken aan ijzer, metaal, kunststof, folie of plastic. Dit afval kan het beste worden weggebracht bij de gemeente.

Grofvuil

Onder het grofvuil valt alles wat uit het huishouden komt en wat te groot of te zwaar is voor de reguliere inzamelingen (vuilnisbakken). Kasten, meubels, stoelen, kleding, tapijt, losse spullen, televisies, koelkasten, etc. zijn hier mooie voorbeelden van. Als het kapot is worden deze producten meestal bij het grofvuil gegooid zodat alles kan worden opgeruimd. Als deze items nog naar behoren werken kun je ook overwegen om ze een tweede (of derde) kans te geven. Vaak kun je andere mensen nog behoorlijk blij maken met spullen die bij jou overbodig geworden zijn. Een goede manier van recyclen.

Groen- en tuin afval

Groen- en tuin afval komt voornamelijk van voedsel en uit de tuin. Di afval is ontzettend goed verteerbaar en te recyclen. Dit afval scheiden wordt dan ook zeer op prijs gesteld zodat er bijvoorbeeld “natuurlijke benzine” van gemaakt kan worden.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten