Misschien heb je ze wel eens lang de weg zien staan of op een bouwterrein. Autolaadkranen worden veel gebruikt in de bouw en bewegen bouw. Deze laadkraan is bevestigd op een vrachtwagen en is daarom makkelijk van A naar B te vervoeren. Op plaats van bestemming kan deze laadkraan snel en veel kracht met een groot gemak zware voorwerpen verplaatsen. Een zeer handig hulpmiddel die veel bedrijven dan ook echt niet kunnen missen. Toch zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden als je een autolaadkraan wilt en/of gaat gebruiken. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het gebruik van dit handige voertuig.
Een autolaadkraan moet altijd gecertificeerd zijn
Met een desbetreffende kraan worden er zware ladingen verplaats en met zware ladingen bedoelen we dan ook echt zwaar. Het gebruik van zo’n kraan zit dan ook vol met risico’s en gevaren. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat uw autolaadkraan gecertificeerd is. Sterker nog, zonder certificatie mag u de kraan geen eens gebruiken. De kraan dient met enige regelmaat aan een controle ontworpen te worden en aan de hand van Europese richtlijnen wordt gecheckt of de kraan nog voldoet. Zo niet, dan mag de kraan per direct niet meer gebruikt worden. Doet u dit wel? Dan bestaat de kans op een boete en die is niet mis. Uiteraard wil je dat als bedrijf liever niet. Naast dat het zonde is van het geld ben je ook niet verzekerd. Dus mocht er op dat moment wat mis gaan.. daar denken we inderdaad liever maar niet aan. De autolaadkraan moet minimaal een keer in de 12 maanden gekeurd worden.
Alleen iemand met een certificaat mag de kraan bedienen
Zoals we net al aangaven, het werken met een autolaadkraan is niet niks. Het is een voertuig vol met kracht en voldoende power om zware, hele zware ladingen, te verplaatsen. Naast dat de kraan zelf gecertificeerd moet zijn moet er ook altijd een persoon met certificaat de kraan besturen. Dit heeft de Arbowet verplicht. Als dit niet het geval is, is het bedrijf ook niet verzekerd en bestaat er de kans op een boete. Een certificaat wordt verkregen door een opleiding. Personen van 16 jaar of jonger mogen deze kraan niet besturen dus en personen tussen de 16 en 18 jaar alleen onder leiding van een toezichthouder. Dit uiteraard op eventuele fouten te voorkomen die we liever niet zien gebeuren.