AlgemeenWat is een peer-reviewed artikel?

Wat is een peer-reviewed artikel?

Er worden vaak feitjes en weetjes gedeeld online, en helaas worden die vaak ook direct geloofd. Uiteraard zijn een heleboel van deze feitjes ook gewoon waar, maar dit is niet altijd het geval. Soms wordt er, al dan niet expres, misinformatie gedeeld. Soms gaat het slechts om een onbelangrijk foutje, maar soms heeft het allemaal verre gevolgen. Zo zie je, zeker over politiek geladen onderwerpen, vaak onwaarheden vermeld staan online. Door de ontelbare hoeveelheid bronnen waar men nieuws en weetjes van leest kan het erg lastig te zijn om te zien wanneer iets nou waar of niet waar is.

De geloofwaardigheid van een bron moet in principe altijd meegenomen worden in de keuze om iets te geloven of niet. Maar hoe weet je nou of iets van een goede bron afkomstig is? Als het gaat om gebeurtenissen en meningen, dan is een autoriteit op het gebied vaak goed. Denk aan een Twitter account van de Politie. Als het echter gaat om wetenschappelijke feitjes, bijvoorbeeld over vaccinaties, dan is het belangrijk dat de bron te herleiden valt naar een peer-reviewed artikel.

Wat is dat, een peer-reviewed artikel?

Eigenlijk wordt al het wetenschappelijke nieuws, dat ook daadwerkelijk bewezen kan worden, gepubliceerd in zogeheten journals. Deze journals worden bijgehouden door een hoge autoriteit op bepaalde gebieden. Hier hebben alleen gerenommeerde deskundigen zeggenschap over. Als een wetenschapper een bepaalde ontdekking heeft gedaan, dan heeft hij of zij hier een verslag over gemaakt. Dit verslag wordt vervolgens door verschillende deskundigen gelezen, en getoetst op een aantal punten. Is de methode die gebruikt werd tijdens het onderzoek wel juist? Zijn de conclusies die uit de resultaten worden getrokken wel waterdicht? Als, na het uitpluizen door verschillende deskundigen, blijkt dat het onderzoek degelijk is, dan kan het ingeleverd worden bij een journal. Er zijn journals voor elk verschillend vakgebied. Als er iets over een geneesmiddel wordt geschreven, dan komt het bijvoorbeeld in een Journal of Medicinal Science, of iets dergelijks. Een onderzoeksartikel heeft ook altijd dezelfde structuur.

Hoe vind je een peer-reviewed artikel?

Het kan lastig zijn om de juiste informatie te vinden op het internet, zeker omdat er veel artikelen op doodnormale websites staan. Als je bijvoorbeeld opzoekt, "how is paper made", dan vind je niet direct een peer-reviewed artikel. Als je daarentegen zou zoeken op "properties of cellulose and lignine", dan zal je een stuk meer vinden over het maken van papier, op een wetenschappelijk niveau. Een goede zoekmachine hiervoor is Google Scholar. Deze artikelen zijn altijd geschreven door hoog opgeleide onderzoekers, en de doelgroep is in de regel andere deskundigen. Op de universiteit leren studenten om zo'n artikel te schrijven, en ook de eindopdracht, wanneer deskundigen hun scriptie nakijken, is in wezen een peer-reviewed artikel. Het artikel is dan ook op academische wijze geschreven, en je zal dit enigszins moeten kunnen begrijpen wil je er wijzer uit worden.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten