Financieel10 financiële tips voor startende ondernemers

10 financiële tips voor startende ondernemers

Ondernemers hebben nooit vrij. Altijd zijn ze in hun hoofd bezig met hun bedrijfje. Druk met het reile en zeilen van de dagelijkse gang van zaken. Maar ook de balans aan het einde van de maand baart veel ondernemers kopzorgen. Hoe beter je je financiele zaken op orde hebt, hoe minder stress je zult hebben met het runnen van je zaak. Daarom speciaal voor alle ondernemers: tien tips die jou kunnen helpen met het beter structureren van je financiën!

1. MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst. Als onderneming heb je recht op deze vrijstelling, die bedraagt 14%. De winst moet je verminderen met de ondernemersaftrek. De vrijstelling zorgt voor een verlaging van de fiscale winst, waardoor je minder belasting verschuldigd bent. En wie wil er nou niet minder belasting betalen?

2. Check andere atrekposten.

Als ondernemer kan je aanspraak doen op verschillende aftrekposten, en zo kun je op allerlei manieren de belasting die je moet betalen verlagen. Ga na of je recht hebt op een van de volgende belastingen: zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek, meewerkaftrek, fiscale oudedagreserve (FOS). Ook mogen startende ondernemers willekeurige afschrijvingen bedoeld voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen afschrijven.

3. Maak gebruik van middeling

Vooral in het begin van je onderneming zal je vaak te maken hebben met wisselende inkomsten. Gelukkig is er een regeling voor belastingmiddeling. Het is met name interessant voor ondernemers die net de keuze hebben gemaakt hun vaste baan te stoppen en in hun startjaar nog geen stabiel inkomen hebben.

4. Gebruik de Kleine Ondernemers Regeling

Een andere regeling die het checken waard is, is de Kleine Ondernemers Regeling. Als kleine onderneming kun je namelijk korting krijgen op de belasting die je moet betalen: de KOR.

5. Goed boekhouden

Boekhouden is niet voor iedereen weggelegd. Het is niet voor niets een vak apart. Maak het jezelf makkelijk, en investeer in een goed boekhoudprogramma. Zo kan je niet eenvoudig je administratie bijhouden, maar het geeft je ook inzicht in de prestaties en uitgaven van je bedrijf.

6. Lenen kost geld

Als startende ondernemer zal je niet ontkomen aan een lening voor bepaald materieel. Maar lenen kost altijd geld. Ook een auto leasen kost geld, maar kan ook voordelen met zich meebrengen. Zoals een vaste kostenpost in het geval van een operational lease auto, en verzekering tegen mogelijke financiele uitschieters. Maak dus een goede overweging hoe je je geld wilt besteden.

7. Flexibele arbeidskrachten

Natuurlijk werk je graag met vaste, ingewerkte werknemers. Zij bieden de maximale ondersteuning aan je onderneming. Maar weet ook dat ze kosten met zich mee kunnen brengen, zoals het geval bij ziekteverzuim. Met name in onzekere tijden zoals deze, is het daarom raadzaam om (deels) flexibele arbeidskrachten aan te nemen, zoals freelancers en stagiaires.

8. Sluit een arbeidsongeschiktheidverzekering en ziekteverzuimverzekering

Deze verzekering is niet goedkoop, maar afhankelijk van de risico’s die jouw beroep met zich meedragen zeker de moeite waard. Maar denk ook aan de kosten die komen kijken wanneer een van jouw werknemers langdurig ziek is: in dit geval is ook een ziekteverzuimverzekering raadzaam.

9. Boekhouden uitbesteden

Natuurlijk kan je zelf goed leren boekhouden met behulp van een goed boekhoudprogramma, maar idealiter besteed je je boekhouding uit. Zo heb je er zelf geen kopzorgen aan, en kan je je aandacht puur besteden aan wat je leuk vind om te doen en waar je goed in bent.

10. Je oude dag

In tegenstelling tot mensen in loondienst, bouw je als ondernemer geen pensioen op. Een deel van je winst kan je aan het einde van het jaar reserveren voor het opbouwen van je pensioen. Vergeet dit niet te doen!

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten