Tips voor in de keuken

0
392

De keuken is voor veel huishoudens de centrale plek in huis. Sommige mensen spenderen er graag hun tijd met het koken van maaltijden of creëren van baksels. Anderen zijn er liever om die creaties op te peuzelen. Bij welke groep je ook hoort, in deze blog heb ik een aantal tips voor je die je kan gebruiken gedurende ‘keuken-tijd’. Lees je mee?

Kook voor twee, of meer

Houd je niet zo van koken, heb je een klein huishouden of werk je vaak tot laat? Voor al die redenen kan het lonen om extra porties te maken wanneer je kookt. Als je bijvoorbeeld een éénpersoonshuishouden hebt en je kookt voor twee, drie of vier mensen, betekent dat dat je een paar dagen in de week niet hoeft te koken en je jouw maaltijdje enkel hoeft op te warmen. Je kan het zelfs invriezen voor een langere houdbaarheid.

Bespaar ruimte

En wanneer je wil invriezen, krijg je al snel te maken met de ‘Tetris’ uitdaging. Ken je dat spel nog? Met dezelfde naam, waarin je alle blokjes heel precies moest plaatsen en alles op elkaar aan moest laten sluiten? Voor veel mensen moet dat ook als ze hun vriezer indelen, zeker als de vriezer onderdeel is van de koelkast en dus niet zo groot is. Met verpakkingszakjes kom je al een heel eind. De meesten gebruiken bakjes maar die nemen een hoop ruimte in. Voor soepen en sauzen kun je prima verpakkingszakjes gebruiken, zowel in de koelkast als in de vriezer. Let er wel op dat de gripzakjes geschikt moeten zijn voor de vriezer. Zo bespaar je een hoop ruimte.

Bereid alles zelf

We hebben het al heel vaak gehoord, maar als je alles zelf bereid, scheelt dat een hoop geld. Misschien geen tijd, maar je portemonnee wordt er een stuk blijer van. Uit gemak kiezen we soms voor kant-en-klare maaltijden of bestellen we wat. En dat terwijl een maaltijd koken soms wel tien keer zo goedkoop is en net zo lekker, als het niet lekkerder is. Daarnaast stamt dat idee van gemak uit de gedachte dat koken veel meer werk is maar in praktijk valt dat voor de meeste maaltijden wel mee. En als je dan een keer besteld, waar je normaal gesproken altijd kookt, dan is het des te meer een traktatie.

Elke dag schoon

Ook een tip voor de keuken zelf, houd hem schoon. Het is niet zo veel moeite om iedere dag een doekje over het aanrecht en fornuis te halen en het zorgt ervoor dat die grote schoonmaak, die we na maanden dan walgend uitvoeren, helemaal niet nodig is.