AlgemeenOud maar goud!

Oud maar goud!

Stijl

Oude huizen. Je houdt er van, of je haat ze. Ze hebben stijl, maar ook veel liefde nodig. Ze geven sfeer, maar vaak ook onverwachte verrassingen. Het is een gevalletje kiezen of delen. Als jij het prima vindt dat je soms wat extra moet klussen, kan een oud huis geweldig zijn. Wil je dat liever niet, dan kan je beter een nieuwbouwhuis nemen. Wij besloten toch voor het eerste gaan. Niet alleen omdat we klussen eigenlijk wel leuk vinden om te doen, maar ook omdat de sfeer van een oud huis wat ons betreft echt opweegt tegen de extra moeite die je er in zal moeten steken om het draaiende te houden. De hoge plafonds, de oude muren, de kunst die er vaak subtiel in verwerkt zit: een oud huis geeft mij zo een warm gevoel, daar kan geen nieuw huis aan tippen. We hebben daarom, na enige tijd in een appartementje in een nieuwbouwcomplex te hebben gewoond, toch besloten weer een oude woning te gaan kopen. De woning is uit de beginjaren van de vorige eeuw en dat straalt hij ook uit. Statig, flink, en gelukkig ook nog eens met een lekkere  tuin. Echter komen er bij zo een huis nog best wat dingetjes kijken.

Tips

Houdt rekening met het volgende:

  • Zorg dat tijdens een keuring altijd de fundering goed wordt onderzocht. Dit kan een flinke extra kostenpost worden als deze gerepareerd moet worden waardoor je mogelijk zelfs wil afzien van de koop.
  • Investeer in dubbel glas. Het is een prijzige investering, maar betaalt zichzelf elke winterdag weer terug als de kachel niet op zijn hoogst aan moet en je steeds de gordijnen dicht moet houden om deze warmte niet kwijt te raken.
  • Gesproken over tocht: investeer tijd en geld in het dichten van kieren. Niet alleen vanwege bovengenoemde reden, maar ook tegen het ongedierte wat anders zijn weg naar binnen vindt. Veel mensen vragen zich af hoe het ongedierte bij hun binnen is gekomen. Dat komt dus door dit soort kieren en gaten. Een simpele oplossing hiertegen: voor elke kier een bijenbekje kopenBijenbekjes zijn een soort klemmetjes die ongedierte tegen kunnen houden zónder dat de ventilatie van je huis minder wordt. Een win-winsituatie dus!
  • In oude woningen is vaak vroeger gerookt. Hoewel je dat niet meer ruikt kan het toch uit de muren komen nadat je het geverfd hebt. Zonde! Overweeg dus, als je nicotinevlekken hebt, hier een specialist voor in te schakelen. Het kost wat, maar kan je beter doen nu je meubels er nog niet in staan.

Heel veel succes en plezier in je mooie, nieuwe oude woning!

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten