AlgemeenEen minder cosy aspect van het leven

Een minder cosy aspect van het leven

De afgelopen week ben ik er niet helemaal bij geweest met mijn hoofd. Ik moest namelijk omgaan met een minder cosy aspect van het leven: het overlijden van een dierbare. Vanwege privacy redenen ga ik niet te veel in detail treden over het verlies. Wel wil ik met je delen waar ik vervolgens mee geconfronteerd werd, namelijk het regelen van een begrafenis. Wanneer een dierbare overlijdt, dan is de begrafenis eigenlijk het laatste waar je aan wilt denken. Toch moet je het regelen. Het moet immers gewoon gebeuren. Om te voorkomen dat jij tijdens deze zware periode ook van een koude kermis thuiskomt, vertel ik je nu mijn ervaring.

Zaken die gelijk geregeld moeten worden

In feite kun je alles rondom een begrafenis opdelen in twee groepen: alles dat direct geregeld moet worden en de zaken die je nog moet uitzoeken. Stel, jij bent degene die de overleden persoon vindt. Dan moet zo snel mogelijk de huisarts op de hoogte worden gesteld. Vervolgens is het tijd om het uitvaartcentrum te benaderen. Dan krijg je allerlei vragen voorgeschoteld: wil je een thuisopbaring of een opbaring in het uitvaartcentrum? Is de overledene verzekerd? Hoe ga je de kosten betalen?

Persoonlijk had ik werkelijk geen idee wat een begrafenis moet kosten. Ik besloot de begrafenis kosten via offerte.nl op te vragen. Van offerte.nl kreeg ik een duidelijk antwoord. Dat was in ieder geval weer een zorg minder. Hoe je de begrafenis en de bijbehorende kosten ook aanpakt, ik adviseer je om niet alles in je eentje te regelen. Laat ook een klein beetje ruimte voor jezelf om te rouwen en het verlies te verwerken. Soms voelt het wel alsof daar geen tijd voor is. Toch kan het helpen om in ieder geval de last te delen.

Administratie die je niet mag vergeten

Wanneer de begrafenis voorbij is, dan ben je waarschijnlijk (ik in ieder geval wel) alles nog steeds aan het verwerken. Je denkt misschien dat je daar nu tijd voor hebt, maar dan vergis jij je. Er zijn namelijk nog administratieve zaken die je niet mag vergeten. Denk bijvoorbeeld aan de abonnementen die staan op de naam van de overleden dierbare. Daarnaast is er nog de kwestie van de bankrekening, lopende verzekeringen, pensioen en ga zo maar door. Genoeg om nachtmerries van te krijgen. Mijn advies: deel het op in behapbare taken. Niemand heeft er iets aan als jij jezelf zeker in deze zware periode wegcijfert. Ik heb dat op de harde manier geleerd. Daarom hoop ik dat jij leert van mijn ervaring en dit minder cosy aspect van het leven beter aanpakt.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten