Een inbraak of brand in huis valt niet altijd te voorkomen. Maar dat betekent niet dat het een verloren zaak is: er zijn wel zeker maatregelen waarmee je de kans op onveilige situaties kunt verkleinen. Zoek je naar effectieve manieren om je woning een stuk veiliger te maken? Dan helpen wij je op weg. Dit zijn een paar tips voor een veiliger huis, waaronder regelmatig cv-onderhoud.
1. Laat je huis elektronisch beveiligen
Nu we steeds vaker van huis zijn, neemt ook het aantal inbraken weer toe. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om de beveiliging van je huis te upgraden. Zo kun je met een slim alarmsysteem in je woning zorgen dat er 24/7 over je spullen worden gewaakt. Het verschil met een normaal alarm is dat dit systeem zich vanzelf in- en uitschakelt. Doorgaans heb je er daarom weinig omkijken naar. Bovendien kun je het slimme alarm makkelijk bedienen via een app op je smartphone.
Naast elektronische beveiliging is het ook belangrijk dat je hang- en sluitwerk in goede staat is. Loop eens de sloten op buitendeuren en ramen na. En vergeet hierbij eventuele kleine wc-raampjes en de garagedeur niet: deze zijn extra inbraakgevoelig. Ook buitenverlichting kan je woning een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers maken. Zorg dus dat al je buitendeuren goed verlicht zijn. Vooral als je een achterdeur hebt die uitkomt op een donkere tuin of een slecht verlicht steegje.
2. Regel op tijd cv-onderhoud
Gevaar hoeft niet per se van buitenaf te komen: ook vanuit je woning zelf kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Veel van deze situaties worden veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Daarom is het belangrijk dat je noodzakelijke klusjes niet te lang laat liggen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van je cv-installatie. Periodiek cv-onderhoud is een must: hiermee houd je niet alleen storingen en defecten buiten de deur, maar ook brand, lekkages en zelfs koolmonoxidevergiftiging.
Goed om te weten: het onderhouden van een cv-ketel of cv-installatie is een vak apart. Dus zorg dat je op tijd een specialist of gespecialiseerde loodgieter inschakelt. Weet je niet hoe vaak je jouw installatie moet onderhouden? Check dan de meegeleverde instructies van de fabrikant.
3. Geef de dakgoot een poetsbeurt
Ook achterstallig onderhoud aan je dak kan voor problemen zorgen. In je dakgoten hopen zich namelijk het hele jaar door allerlei resten op. Zoals oude bladeren, mos, modder en takjes. Als je deze niet regelmatig verwijdert, dan kunnen de resten verstoppingen veroorzaken. En dat leidt weer tot lekkages in huis en vervelende vochtproblemen, zoals schimmel en houtrot.
Het is daarom aan te raden om minimaal één keer per jaar je dakgoten schoon te maken. Het einde van het najaar is hier de perfecte tijd voor: dan zijn bijna alle herfstbladeren van de bomen gevallen en kunnen je goten schoon de winter in. Lukt het je niet om zelf het dak op te gaan? Dan kun je deze klus prima uitbesteden aan een erkende loodgieter in de buurt.