AlgemeenMaximale Hypotheek in 2019, wat valt er te verwachten?

Maximale Hypotheek in 2019, wat valt er te verwachten?

2019 staat bijna voor de deur en zoals altijd met jaarwisselingen, brengt ook deze veranderingen met zich mee. Historisch lage rentes, exorbitante huizenprijzen stijgingen en een te lage NHG-grens. Wordt dat in 2019 anders?

Korte terugblik

2018 een turbulent jaar, wat maakte het zo turbulent? Een jaar waarin de huizenprijzen wederom volop gestegen zijn en Amsterdam de kroon spant met 20% groei in 1 jaar tijd. De verlaging van de Loan-To-Value vraagt naar een hogere inbreng van eigen middelen en maakt zo’n stijging van 20% onbetaalbaar voor de meeste. Hierbij zou NHG moeten helpen maar door de riante prijsstijging van dit jaar, was de kans om een huis aan te schaffen op of onder de NHG grens erg klein al niet nihil. Gelukkig is de economie in 2018 weer aangetrokken en begint het erop te lijken dat we weer op pre-crisis nummers komen. Verder hebben we gezien hoe Brexit toch wel meer ophef creëert dan initieel gedacht werd en, samen met, de dreigingen van Trump om de ‘oneerlijke’ handelsbalans van U.S.A. recht te trekken, met importheffingen, zorgt voor grote onzekerheid op de beleggingen markt en bij de consumenten.

De NHG-grens gaat omhoog

Deze bedraagt 265.000 euro in 2018 en kan oplopen tot 280 duizend als het bedrag wat

extra gefinancierd kan worden gebruikt word voor energiebesparende maatregelingen. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG zijn 1% van de totale NHG-som. In 2019 wordt de grens verhoogd, zoals ieder ander jaar waarin de huizenprijzen stijgen, naar de gemiddelde aankoopprijs van een woning in de periode juni tot augustus. Dit gemiddelde was 291.444 euro. Dit betekent dat de NHG zal worden vastgesteld op 290.000 euro. Voor NHG met energiebesparende maatregelingen komt het bedrag op 307.400 euro uit. Deze 17.400 euro die je extra kan krijgen, moeten wel aan energiebesparende maatregelen uitgegeven worden. Om hiervan zeker te zijn, stopt de bank het geld voor energiebesparende maatregelen in een potje, ook wel bouwdepot genoemd. Jij krijgt dan het geld uitgekeerd als je betalingsbewijzen laat zien voor je energie besparende maatregelen.

Renteverwachting 2019

De voorspelling van de rente is altijd een lastig pakket. Dit komt omdat er zoveel verschillende factoren invloed hebben op de markt. Zoals nu: de kwantitatieve verruiming van de ECB komt tot een einde, dit betekende goedkoop geld en een afname van de totale schuld in staatsobligaties. Handelsconflicten staan voor de deur en oefenen daarmee veel druk uit op de groei van de wereldeconomie. De economieën van Zuid-Europese landen hebben problemen om mee te komen en zorgen voor ontwaarding van de Euro. De Europese banken moeten hun buffers aansterken, van de financiële autoriteiten, met spaargelden en zullen daarom de spaarrente interessanter maken voor de spaarder. Als de FED (De centrale bank van de VS) correcties doorvoert kan het zijn dat de VS de rente omhoog drijft. De Internationale gebondenheid van de kapitaalmarkt zorgt voor onvoorziene veranderingen en spelingen en maakt het doen van een voorspelling lastig maar in grote lijnen kunnen we toch een voorspelling doen. Dus als we naar al deze factoren tezamen kijken, lijkt het erop dat de rentes lichtelijk zullen stijgen in het komende jaar, wel pas tegen het einde van het jaar. Als een lichte stijging zich zal voordoen, zal dat natuurlijk de hypotheek duurder maken.

Laat je niet stressen!

Er is dus nog geen haast om nu de laagste rente vast te zetten maar dit zijn wel tijden om zelf goed op de hoogte te blijven van de veranderingen in de hypotheekrentes. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat je het minst mogelijke betaald voor je hypotheek en zo meer overhoudt om zelf van te genieten. Wel zou het, als je gebruik wilt maken van NHG, handig zijn om direct aan het begin van 2019 een woning te kopen. Als de huizenprijzen weer sterk stijgen in 2019, zal de NHG-grens al snel onvoldoende zijn voor een gemiddelde woning. Daarom is aan het begin van het jaar de beste tijd en heb je misschien zelfs nog te maken met de historisch lage rentes.

Wil je weten hoe je er nu voor staat en of je hypotheek goedkoper 2019 in kan gaan? Vul de oversluittool in en u weet het meteen!

ikbenfrits

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten