FinancieelHier moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek

Hier moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek

Als je al een keer een hypotheek hebt moeten afsluiten, weet je hoe ingewikkeld het is. Er zijn veel verschillende hypotheekaanbieders die willen dat je een hypotheek afneemt bij hun partij. Om nieuwe klanten te trekken gebruiken hypotheekaanbieder soms ‘aantrekkelijke’ aanbiedingen, die achteraf helemaal niet zo aantrekkelijk blijken te zijn. In deze blog worden een aantal tips gegeven waar je extra op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek. 

Let op een te lage hypotheekrente

Vaak laten hypotheekaanbieders je geloven dat ze een extra lage hypotheekrente aanbieden. Let hier extra op, dit geldt namelijk vaak niet over de gehele looptijd van de hypotheek maar slechts voor een korte periode. Vaak moet je na de looptijd van deze actie een stuk meer rente gaan af betalen. Deze rente wordt pas vastgesteld na het aflopen van de actie. Dit betekent dus dat je hier vooraf geen grip op hebt. Verschillende hypotheekrente vergelijkingssites, zoals hypotheekrente.nl, helpen je eerlijk om de laagste hypotheekrente te vinden. 

Hoeveel ga je aflossen per maand?

Het klinkt heel aantrekkelijk om minder per maand af te lossen zodat je meer geld overhoudt voor andere dingen. Kijk echter wel alvast vooruit naar de toekomst, weinig aflossen kan je namelijk in de problemen brengen. Als je huis niet meer waard wordt of zelfs  minder waard, kan je een grote restschuld overhouden. 

Let voordat je een hypotheek afsluit, of je een boete moet betalen bij het versneld aflossen van je hypotheek. Zo kan je tegenslagen op lange termijn voorkomen. Bij de meeste aanbieders kan je 10 of 20 procent van de originele hypotheeksom per jaar boetevrij aflossen. Als je meer dan 10 of 20 procent wilt gaan aflossen, is het zeer waarschijnlijk dat je een boete moet gaan betalen. Deze boete wordt gegeven als compensatie voor de misgelopen rente van de hypotheekaanbieder. 

Welke looptijd kies jij?

Als je een hypotheek aanvraagt, kies je van tevoren een bepaalde looptijd.  De looptijd is de periode waarin jij je hypotheek gaat terugbetalen. De standaard looptijd van je hypotheek is vaak 30 jaar, dit is tevens ook de maximale looptijd. De looptijd is erg belangrijk omdat het een grote impact heeft op het bedrag dat je per maand gaat terugbetalen. Hoe langer de looptijd, hoe minder je hoeft af te lossen per maand. Wel is de rente hoger als je voor een langere looptijd kiest, dit omdat het risico voor de hypotheekaanbieder hoger is. 

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten