Heel veel mensen doen er lang over om tot de aanschaf van een elektrische fiets over te gaan. Ze denken dat ze ook wel zonder kunnen. Dat ze toch nog niet zó oud zijn, dat ze niet meer zelf kunnen trappen. Dat ze ook zonder een motortje in hun fiets prima vooruitkomen, en dat een e bike iets is voor luie mensen. Voor het overgrote deel van de mensen geldt echter ook, dat wanneer ze eenmaal ‘elektrisch hebben gereden’, ze nooit meer terug willen naar hun oude fiets.
Overbodige luxe?
Elektrische fietsen zijn niet goedkoop, gemiddeld zeker twee keer zo duur als een reguliere fiets. Het is dus geen vervoersmiddel dat je zo maar even aanschaft, een impulsaankoop. De meeste mensen gaan pas nadenken over de aanschaf van een e-bike als hun reguliere fiets aan vervanging toe is, ze een financiële meevaller hebben of wanneer zij merken dat het trappen gewoon niet meer zo gemakkelijk gaat. Tot die tijd voelt overstappen op elektrisch fietsen voor veel mensen als een soort overbodige luxe. Waarom zou je zo’n dure fiets met een motortje kopen, als je door zelf te trappen ook gewoon vooruitgaat?
Deels is dit natuurlijk waar: je kunt ook prima fietsen zonder dat er een motor in je fiets zit. Een e-bike is voor de meeste mensen niet per se nodig, maar blijkt als hij eenmaal is aangeschaft wel behoorlijk prettig te zijn. Sterker nog: de meeste mensen willen nooit meer terug naar hun oude fiets én blijken opeens veel vaker de fiets te pakken.
Nooit meer terug
Wie eenmaal een e-bike heeft geprobeerd weet het: dit is heel anders fietsen dan je gewend bent. Je trapt nog steeds zelf, maar wordt door een motor ondersteund. Iedere trap die je doet wordt hierdoor versterkt, waardoor je veel makkelijker en harder vooruitgaat. Zet je de ondersteuning op je elektrische fiets even uit, of stap je weer eens op je oude fiets, dan lijkt het net alsof je stilstaat: zo snel raak je gewend aan het steuntje in de rug dat de motor je levert. Alsof je van een wasmachine weer teruggaat naar alles wassen met de hand: een echte stap terug.
Zeker heuveltje op, maar bijvoorbeeld ook tegen de wind in fietsen worden opeens een fluitje van een cent. Er worden grotere afstanden afgelegd dan ooit tevoren, waardoor mensen opeens veel vaker de fiets pakken dan zij gewend zijn. Met een elektrische fiets weet je waar je aan toe bent: je weet hoe hard je gaat, en hoe lang je over een bepaalde afstand zal gaan doen, weer of geen weer. Voor veel mensen een goede reden om nooit meer terug te willen naar een normale fiets.