Ben je op zoek naar een financiering voor een langlopende investering? Of heb je geld nodig om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen? Dan biedt zakelijk financieren uitkomst. Voor langlopende investeringen vraag je een zakelijke lening aan, terwijl je zakelijk krediet kunt gebruiken om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Ben je enthousiast? Verwacht dan niet dat je maar zo een zakelijke financiering krijgt. Nee, want je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Om jou hierop te wijzen, zetten we hieronder de belangrijkste voorwaarden voor een zakelijke financiering op een rijtje.
1. Je moet er financieel goed voor staan
Wie een zakelijke financiering aan wil vragen, moet er financieel goed voor staan. Geldverstrekkers nemen immers het liefst zo min mogelijk risico. Daarom kijken ze eerst naar jouw financiële situatie voordat ze een zakelijke financiering verstrekken. Heb je geen positief eigen vermogen en is jouw bedrijf niet winstgevend? Dan heeft het geen zin om een zakelijke financiering aan te vragen. Daarnaast wordt een zakelijke lening of zakelijk krediet alleen verstrekt als je een minimale omzet van 50.000 euro hebt.
2. Jouw bedrijf moet een eenmanszaak, vof of bv zijn
Een geldverstrekker kijkt niet alleen naar de financiële situatie van jouw bedrijf. Nee, want er wordt ook gekeken naar het soort bedrijf. Eén van de voorwaarden van een zakelijke financiering heeft namelijk betrekking op de rechtsvorm. Is jouw bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (bv)? Dan kun je een zakelijke financiering aanvragen. Dit is niet het geval als je voor de rechtsvorm naamloze vennootschap (nv) gekozen hebt. Een aanvullende eis van veel geldverstrekkers is dat je minimaal 15 maanden ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel (KvK). Is dit niet het geval? Dan kom je niet in aanmerking voor een zakelijke financiering.
3. Je mag niet actief zijn in bepaalde branches
Een derde voorwaarde heeft betrekking op de branche waarin je actief bent met jouw bedrijf. Bedrijven die actief zijn in bepaalde branches kunnen namelijk geen zakelijke financiering aanvragen. Is jouw bedrijf actief in de financiële dienstverlening, commercieel vastgoed, projectontwikkeling, scheep- en luchtvaart, adult entertainment, drugs of gokken? Dan kom je niet in aanmerking voor een zakelijke financiering. Ook levensbeschouwelijke of politieke organisaties hoeven niet bij een geldverstrekker aan te kloppen voor een zakelijke lening of zakelijk krediet.
Hoeveel geld kan ik lenen?
Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Dan kun je een zakelijke financiering aanvragen. Voordat je dit doet, ben je ongetwijfeld benieuwd hoeveel je kunt lenen. Dit is op voorhand helaas niet te zeggen. Bij jouw aanvraag moet je namelijk een aantal financiële gegevens aanleveren, zoals bij- en afschrijvingen en de jaarrekening van jouw bedrijf. Op basis hiervan maakt een geldverstrekker een aanbod op maat. Gelukkig kun je tegenwoordig een bedrijfsfinanciering berekenen met behulp van speciale tools. Hierdoor krijg je een goede indruk van het bedrag dat je kunt lenen als je een zakelijke financiering aanvraagt.