Buitenverlichting is essentieel als u gezellig buiten wilt zitten op warme zomeravonden, maar ook wanneer u in het donker naar buiten moet of van buiten naar binnen wilt. Het is verstandig om goed te overdenken waar en welk soort verlichting u wilt plaatsen. Daarom 10 tips als u van plan bent om verlichting voor buiten aan te schaffen.
1. Kies de juiste soort verlichting
Wanneer u tuinverlichting wilt plaatsen, moet u de juiste keuze maken welk soort verlichting u op bepaalde plekken aanbrengt. Grofweg moet u de keuze maken uit functionele verlichting en sfeerverlichting. Functionele verlichting is noodzakelijke verlichting aan bijvoorbeeld langs een tuinpad. Dit is heldere verlichting die u licht in het duister moet geven en u kunt zien waar u loopt. Voor sfeerverlichting op een terras is heldere verlichting niet noodzakelijk. Dit zijn bijvoorbeeld lichtpunten op of rondom een terras, vooral bedoeld om een gezellige sfeer te scheppen.
2. Stel een installatieplan op
Wanner u buitenverlichting goed wilt aanbrengen, dan is een installatieplan nodig. Onder de grond liggen namelijk allerlei kabels en het is verstandig om dit vast te leggen. Hiervoor maakt u een plattegrond van uw tuin, waar u alles op vermeldt, zoals terras, tuinpaden, bomen en de schuur. Hierop geeft u aan waar en welke soort lichtbronnen op welk plaats komen. Vervolgens geeft u aan waar de bekabeling komt te liggen. Mocht u in de toekomst problemen met de bekabeling krijgen, dan kunt u terugvallen op het installatieplan.
3. Gevelverlichting
De waarde van verlichting aan de gevel van uw woning mag niet onderschat worden. Met deze verlichting kunt u uw woning zeer stijlvol verlichten. Heeft u bijvoorbeeld een mooie landelijke woning, dan wilt u ook ´s avonds de stijl van de woning benadrukken. Dit kan dan bijvoorbeeld met fraaie gevellantaarns. Overdag geniet u van mooie landelijke buitenverlichting en als het donker is, wordt de stijl van uw woning extra benadrukt.
4. Terrasverlichting
Verlichting op en rondom het terras is vooral sfeerverlichting. Deze verlichting moet subtiel aanwezig zijn, zodat u visite wel kunt zien, maar niet iedereen volop in het licht zit. Juist het gedempte licht zorgt voor de nodige sfeer en gezelligheid. Rondom het terras kunt u bijvoorbeeld grondspots plaatsen. Deze spots zijn verwerkt in de grond, dus u profiteert niet van het uiterlijk van de lampen, maar wel van goede verlichting rondom het terras. Heel bijzonder zullen booglampen op het terras staan. Ook overdag zorgt u met deze lampen voor een stijlvolle toevoeging aan het terras.
5. Opritverlichting
Heeft u een oprit, dan is het verstandig om de oprit te verlichten met diverse lichtpunten. Wanneer u de oprit oprijdt, ziet u waar u rijdt en tevens ziet mooie verlichting langs een oprit er stijlvol en luxe uit. Onderdeel van deze oprit verlichting, is een gevellamp aan bij de voordeur. Met gevelverlichting die up and down is bijvoorbeeld, die zowel licht aan de bovenzijde als onderzijde uitstraalt. Het licht aan de bovenzijde zorgt voor fraaie verlichting van uw woning en de verlichting aan de onderzijde zorgt voor voldoende licht om uw sleutels en het slot van de deur te vinden.
6. Waterdichte verlichting
Een voorwaarde voor buitenverlichting, is dat de verlichting waterdicht moet zijn. De lampen staan voortdurend bloot aan de weersomstandigheden en worden dus regelmatig nat. U kunt zien of de lampen waterdicht zijn, door te letten op de IP graad. Deze waarde die uit twee cijfers bestaat, geeft aan in hoeverre de lampen zijn beschermd tegen vuil en vocht. Hoe hoger de IP waarde, des te beter zijn uw lampen tegen vocht bestand. De minimale IP waarde voor buiten is IP43.
7. Energiezuinige verlichting
Wanneer u bij uw tuin en terras aanlegt, moet u ook denken aan het zo energiezuinig mogelijk verlichten van uw tuin en oprit. Met veel verlichting en veel lange en warme zomeravonden, verbruikt u best wel wat energie. Energiezuinige verlichting voor buiten is niet zo moeilijk meer. Dit bereikt u door alleen LED verlichting te gebruiken. Hiermee bespaart u aanzienlijk op energie en kosten in vergelijking met traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Wilt u volledig gaan voor energiebesparing? Ga dan voor buitenlampen die op zonne-energie werken.
8. Denk aan de kleurtemperatuur van LED verlichting
Wanneer u gebruikmaakt van LED verlichting, dan is de kleurtemperatuur essentieel. De kleurtemperatuur wordt weergegeven in Kelvin (K). Voor verlichting buiten heeft u voldoende aan warm wit. Hiermee verlicht u de tuin op een zo natuurlijk mogelijke wijze. Hierbij kunt u de kleurtemperatuur op het seizoen afstemmen. In de lente en zomer mag de kleurtemperatuur wat hoger zijn dan in de herfst en winter. Een warme kleurtemperatuur heeft 2700 tot 3000 Kelvin. Wilt u het extra gezellig maken? Gebruik dan 2200 Kelvin. Hiermee benadert u een oranje kleur die sterk aanleunt bij vuur.
9. Kies het juiste model lamp
Overdag heeft u de verlichting buiten niet aan, maar de lampen zijn wel aanwezig. Daarom is ook het design van uw verlichting belangrijk. Wilt u lampen zo weinig mogelijk in het zicht hebben, dan bereikt u dit met spots in de grond. Voor verlichting aan de gevel doen lantaarns het altijd goed, vooral als u een landelijke woning heeft. Een dergelijke lantaarn kunt u ook ophangen onder een overkapping.
10. Slimme buitenverlichting
Slimme verlichting gaat steeds meer onderdeel uitmaken van verlichting in de tuin. Hiermee kan energie worden bespaard, maar maakt ook deel uit van de beveiliging van uw woning. Bekend is verlichting met bewegingssensor. Hierbij springt de verlichting automatisch aan als er beweging wordt gedetecteerd. Maar met hulp van bijvoorbeeld geofencing kan verlichting ook ingesteld worden aan uw dagritme, zoals rond het tijdstip als u thuiskomt. Het is ook mogelijk om verlichting te laten herkennen hoe donker het buiten is en ze dan te laten aanspringen.